Blogg artikkel
Insekter som angriper mennesker
Mange er redde for insekter, og noen bør du med god grunn frykte. Lus, lopper, midd og veggedyr kan angripe deg og gi deg kløe, eller suge blodet ditt om natten.
Blodsugende insekter
Veggedyr er for mange det mest fryktede krypdyret å få inn i hjemmet. På 50-tallet var de nærmest utryddet, men de siste årene har forekomsten skutt fart, og de finnes over hele verden. Samtidig har de blitt mer resistente og vanskelige å bekjempe.
Les mer: Plasser kofferten i badekaret
Veggedyrene suger blod om natten, og trives der det er tilgang på mat, som i sengen din. Du bør være spesielt oppmerksom på reise, og passe på at du ikke får med deg de små blodsugende insektene hjem fra overnattingssteder.
Irriterende kløe
Lus, lopper og hønsemidd kan alle gi ubehagelige og irriterende bitt som fører til ekstrem kløe.
Lus suger blod i hodebunnen og gir kløe. Middel mot hodelus og flatlus kan enkelt behandles med middel fra apoteket. Kroppslus bekjempes med god hygiene samt klesvask på 60 grader.
Bitt fra lopper kan gjøre vondt, og kan gi allergiske hudreaksjoner. Loppene kan leve i tepper og gulvsprekker. Støvsuging og grundig rengjøring kan bekjempe loppeinvasjon.
Rød hønsemidd lever egentlig av høns og duer, men kan også angripe mennesker og andre dyr. De suger blod og gir irriterende utslett. Støvsug grundig, og destruer posen.
Dyr som angriper mat og tekstiler
Dyr som melbiller, kakerlakker, brødbille og tobakksbille, melmøll og tørrfruktmøll, fleskeklanner, pelsbille, klesmøll, tyvbille, mus og rotter kan gjøre stor skade på mat og tekstiler.
De kan være bærere av smittsomme sykdommer som salmonella og listeria, ødelegger mat og jordbruksvarer og infiserer dyrefôr.
God hygiene, lav fuktighet og kjennskap til matvaretrygghet bør bidra til å holde de fleste av disse krypene borte. I kjøkken- og matskap er det en fordel å bruke tette plastbokser til oppbevaring av mat. Et annet forebyggende tiltak er å oppbevare mat så kjølig som mulig.
Insekter som angriper treverk
Husbukk er en bille som har spesialisert seg på å leve av treverk i bygninger. Etter en del år kan skadene på huset bli store. Praktbillens larver lager ganger i bartrevirke, men det er sjeldent. Du kjenner igjen en praktbille på den metallskinnende blå- eller grønnfargen.
Parkettbillens larver graver ganger i løvtre, og etterlater et fint mel og svært små runde flygehull. Angrep kan forekomme i eikeparkett, møbler eller treskulpturer i trevirke som er under 10 år.
Myk borebille gjør ikke stor skade, og ødelegger ikke treverk. Derimot kan den gnage hull i takpapp, tapet og lignende. Problem oppstår om de er mange, og trenger gjennom eksempelvis takpapp.
Den myke borebillens navnebror derimot, kan gjøre svært stor skade. Stripet borebille kan angripe både hus, møbler og andre tregjenstander av bartre og bjørk. Selv bøker og papirer som oppbevares fuktig kan angripes. Blåbukk gjør ingen stor skade på hus, men er glad i ved og nybygde hus. Bygger man inn tre med barkrester, risikerer man at blåbukker trenger seg gjennom dekkende materiale som takpapp, gipsplater, tapet og lignende.
Stokkmaur spiser ikke treverk, i motsetning til hva svært mange tror. Derimot slår de seg ofte ned i råteangrepet treverk, og får skylden.
Ufarlige, men irriterende kryp
De fleste insektene vi finner hjemme er helt ufarlige. Men de kan være skumle, ekle eller irriterende. Forekommer de i store mengder kan det også oppleves veldig ubehagelig.
Skadedyr som kan forekomme i store mengder og bli ubehagelige er; skjeggkre, sølvkre, muggbille, brunmidd, skrukketroll, saksedyr, fuktbille, tusenbein og hussiriss.
Kan være tegn på noe verre
Om du har høy forekomst av borebiller, skrukketroll, sølvkre eller skjeggkre kan det bety at du har større problemer. De kan nemlig tyde på at du har en fuktskade. Sølvkre lever av muggsopp og kan bety at det er fuktproblemer i rommene de oppholder seg i.