Skjeggkre

Kjennetegn

De lange antennene og haletrådene samt behåringen er de fremste kjennetegnene som skiller skjeggkre fra sølvkre. Et skjeggkre blir 15-19 mm lang og kan leve i opp til sju år. Skjeggkre lever kun innendørs i Norge.

Tips og råd

  • Skjeggkre finner vi gjerne i alle rom i huset og er ikke avhengig av fukt
  • For å begrense mengden skjeggkre anbefaler vi bruk av limfeller i de rom der skjeggkreene ferdes
  • Dessuten kan hyppig støvsuging redusere mengden

Du kan lese mer om hvordan vi bekjemper skjeggkre her. Ønsker du informasjon om hvordan vi kan overvåke skjeggkreavktivitet, klikk her.

Slik kan du bli kvitt skjeggkre

Skjeggkre kan være vanskelig å oppdage da de er nattaktive, og oppdages ofte om morgenen når lyset skrus på og de piler avgårde. Mistenker du at du har skjeggkre kan du sette ut limfeller. Prøv å lokalisere der de holder til og plassér fellene der. Skjeggkre trives best i fuktige miljø slik som sølvkre, men klarer seg bedre i mindre fuktige miljø. Derfor er det vanskeligere å si hvor man skal lete etter skjeggkre, men da de liker stivelse og annen karbohydratrik føde kan de for eksempel finnes i tapetkanter og bak lister. Å rydde og støvsuge nøye og regelmessig bidrar også til å bli kvitt skjeggkre.

Under normale forhold gjør skjeggkre og sølvkre liten skade, og eventuelle materielle ødeleggelser vil være minimale. De anses likevel som skadedyr siden mange synes det er sjenerende med insekter og dermed oppfatter situasjonen som ubehagelig. Museumsgjenstander, frimerkesamlinger, visse tekstiler eller gamle bøker kan ødelegges hvis de får utvikle seg fritt.

Om du har store mengder med skjeggkre eller sølvkre kan du kontakte et skadedyrfirma for hjelp.

Et fullvoksent skjeggkre er større enn sine sølvkreslektninger, men små individer kan det være vanskelig å se forskjell på.

Velg land