Kakerlakk

Det finnes mange typer kakerlakker i Norge, men mest vanlig er tysk kakerlakk. Den blir fra 10 til 15 mm stor. Tysk kakerlakk er lysebrune og brungule av farge når de er fullvoksne. De har også velutviklede vinger som gjør at de kan fly.

Kakerlakkene kommer frem i mørket

Kakerlakker er lyssky og gjemmer seg på dagtid. Det betyr at det kan være vanskelig å oppdage at man har kakerlakker. Ser man en tysk kakerlakk på dagtid kan dette tyde på at det er en stor bestand. De kommer ofte inn i huset med matvarer og importerte varer.

Du finner kakerlakker på kjøkken og bad

Har de først kommet inn i huset ditt trives de godt på varme, fuktige steder som kjøkken og bad. Når de har slått seg ned i en leilighet kan de enkelt spre seg videre til andre leiligheter gjennom rørgjennomganger eller ledningstrekk. Tyske kakerlakker klarer ikke å overleve utendørs i norsk klima, så de vil ikke spre seg på den måten.

Vanlige problemer med kakerlakker

Kakerlakker er altetere. I et hus kan de spise søppel, mel, brød, smør, matolje, sjokolade, sukker, honning, sirup, grønnsaker og kjøtt. Dersom de mangler annen mat kan de også spise lær, ull, lin, papir og såpe. De forurenser med sitt ekskrement og illeluktende sekret. Angrepne matvarer bør kastes. Sekretet kan også utløse allergiske reaksjoner hos mennesker.

Kakerlakker kan være bærere av sykdommer

Selv om flere undersøkelser viser at kakerlakker kan ta opp og spre ulike smittsomme sykdommer som Salmonella, Campylobacter og Listeria mangler man bevis for at de er bærere av slike sykdommer. Restauranter, bakerier, matvareindustri, bryggerier og vaskerier er eksempler på steder hvor kakerlakker trives.

Tips og råd før sanering

  • Rengjør ofte og nøye for å fjerne matrester kakerlakkene kan spise.
  • Putt mat i for eksempel plastbeholdere med lokk.
  • Tøm søppelbøtter ofte. Bruk gjerne beholdere med tett lokk.
  • Ikke la mat og vann til husdyr stå fremme, det er også mat for kakerlakker.
  • Hvis det ikke finnes mat og drikke tilgjenglig for kakerlakkene, vil de være mer mottagelige for bekjempelse med bruk av forgiftet åte.

Ta kontakt med skadedyrbekjemper så fort som mulig

Om du mistenker at du har kakerlakker er det viktig å ta kontakt med Anticimex eller et annet skadedyrfirma så fort som mulig.

Velg land