Svart jordmaur

Vanlige problemer med sukkermaur

Invasjon av svart jordmaur er et typisk vårtegn. Tidlig om våren kommer de gjerne inn i huset på jakt etter mat. Dette skyldes at tilgangen på mat ute er lav tidlig på våren. Dersom en maur finner noe å spise inne i huset tar det ikke lang tid før man får lange stier med maur inn. Disse maurene følger et duftspor som den første mauren har lagt ut etter at maten er blitt lokalisert. Også om høsten når det er kaldt ute kan maurene trekke inn for å finne mat. Maur som dukker opp om vinteren skyldes at man har en tue i nærheten av varmekabler eller inne i huset.

En svart jordmaurtue består av en dronning, egg, larver og arbeidsmaur (sterile hunner). I løpet av sommeren produserer tuene såkalte vingemaur. Dette er hanner og hunner som svermer og på den måte sprer maurene seg. Hannene kommer fra ubefruktede egg og deres eneste oppgave er å parre seg. Hunnene kommer fra befruktede egg hvor larvene har fått mye mat og en spesiell temperatur. Disse vil finne en ny plass (om de er heldige) hvor de kan starte en ny tue. Når disse svermer i nærheten av hus kan man føle at huset blir invadert av maur. En tue kan inneholde opp til 10 000 maur.

Tips mot sukkermaur

Det finnes noen råd som minsker sjansen for å få maur inn:

  • Renhold er det viktigste tipset for å unngå å få masse maur inn i boligen. Tørk opp søl fra saft, sukker, brus og kakesmuler med en gang. Spesielt om sommeren er dette viktig
  • Reparer vannlekkasjer og sørg for god drenering rundt husveggene
  • Kontroller og reparer dørlister og hull i vegger (ledning- og rørgjennomganger)
  • Fjern busker hvor bladlus trives. Disse lokker til seg svart jordmaur

Tips for å bli kvitt sukkermaur

Når maurene først har funnet mat inne, kan det være svært vanskelig å bli kvitt dem igjen:

  • For å bli kvitt maurene, prøv å lokalisere tuen. Som regel finner man dem under heller, steiner eller gamle stubber
  • Om man ikke klarer å finne og fjerne tuen bør man forsøke å bruke åte mot maur. Målet er da å få så mange maur som mulig til å spise av åten, slik at de tar med seg åten tilbake til tuen og gir det til dronningen og larvene.
  • Anticimex har mange ansatte med spisskompetanse innen fjerning av maur, så ikke nøl med å ta kontakt om du ønsker bistand fra oss.

Velg land