Gnagerne vil inn når det blir kaldt ute

Blogg artikkel

Vintersesongen har meldt sin ankomst, og hvert år skaper dette noen utfordringer. Nå er nemlig tiden hvor mus og rotter søker ly på steder de ikke er velkomne. Deres pilegrimsferd inn i varme omgivelser er i full gang.

Smartere enn du tror

Det blir gradvis kaldere i luften ute, og rotter og mus begynner for alvor å se mot oppvarmede bygg og boligområder. De finner veien inn til alt fra hus og hytter til bygårder og næringsbygg. Ofte blir vi overrasket over funn av gnagere innendørs, og vi kan virkelig ikke forstå hvordan de har klart å komme seg inn.

Men rotter og mus er usedvanlig smarte skapninger. De trenger oppsiktsvekkende små åpninger for å kunne snike seg inn. Og smarte skapninger krever smarte løsninger for at vi skal klare å holde de unna. Som kattens lek med musen handler de smarteste løsningene om å være ett steg foran. Ved hjelp av sensorer kan vi blant annet overvåke i sanntid, reagere umiddelbart og rapportere direkte. I Anticimex kaller vi det forebygging.

Kan fort bli dyrt

Selv om mange av gnagerne ser nokså små og ufarlige ut, har de potensiale til å påføre en rekke skader på både konstruksjon, inventar og beboere. Mus gnager på det meste de kommer over. I mangel av lett tilgjengelig mat, tygger de gjerne på andre ting som treverk, ledninger, isolasjon og rør. Den største risikoen i en bolig er at de kan lage kortslutninger når de gnager på ledninger i huset. Dette kan føre til store ødeleggelser som fort blir dyrt, og i verste fall kan slike skader også forårsake brann.

Gnagernes årshjul

For å komme gnagerne i forkjøpet er det viktig å forstå hvordan de lever. Vi må ha god innsikt i adferden deres, og som oss har de nemlig tillagt seg sesongbaserte aktiviteter. Dette er noe byggeier bør være klar over for å holde seg det lille steget foran.

Høsten er på mange måter kritisk for gnagersikring – deadline nærmer seg. Småtassene søker seg snart innendørs for å unngå kulde og matmangel, og innsatsen bør følgelig forsterkes, enten du går for skippertaksmetoden eller ei. Her gjelder det å forebygge best mulig.

Når vinteren kommer, får du gjerne fasiten på hvor godt du lykkes med høstdugnaden. Gnageraktiviteten har for alvor flyttet seg inn, og ved slepphendt forarbeid kan du sannsynligvis nå både se og høre dem.

Vår og sommer er aktive utendørsperioder for rotter og mus. Dette er tiden for å være ekstra oppmerksom på blant annet hager og avfallshåndtering. Kanskje er det også på denne tiden det frister mest med en skikkelig inspeksjonsrunde?

Forebygging, forebygging, forebygging

Hvis du nå tenker at det er for sent å gjøre noe med rotter og mus fordi brøytebilene har tatt fatt på sesongen, må du tro om igjen. Forebygging mot gnagere er en helårsaktivitet på lik linje med annet vedlikehold.

Regelmessige rutiner, inspeksjoner og vedlikehold er avgjørende for å opprettholde gnagefrie eiendommer året rundt. Som eiendomsforvalter faller det til syvende og sist på deg å holde bygget sunt og trygt, og gnagersikring er intet unntak.

Vil du lese mer om gnagersikring? Her kan du lese mer og komme i kontakt med en av ekspertene våre.

Velg land