Saksedyr

Saksedyr er ikke et skadedyr

Saksedyr er helt ufarlige, og gjør ingen skade på mennesker eller bygninger. Den spiser først og fremst både levende og døde plantedeler og kan dermed gjøre en viss skade på vekster i hagen, men samtidig gjør den nytte ved å spise andre smådyr som insekter og edderkopper.

Utbredelse

Det er tre arter av saksedyr i Norge; dvergsaksedyr (Labia minor), skogsaksedyr (Chelidurella acathopygia) og vanlig saksedyr (Forficula auricularia). Bare vanlig saksedyr er plagsomt for mennesker ved at det kommer inn i hus. I Norge finner vi saksedyret i Sørøst-Norge og nordover til Trøndelag.

Kommer frem på natten

På dagen gjemmer saksedyret seg under steiner og lignende mørke og fuktige steder, mens den om kvelden kommer frem og iblant kommer inn i hus. Den er et nattaktivt dyr som søker seg inn i kriker og kroker der det er fuktig og mørkt, gjerne i postkassen om morgenen der den følger med opp sammen med post og avis.

Slik kan du bli kvitt saksedyr

Det anbefales ikke bruk av kjemikalier til bekjempelse av saksedyr. Dyrene kan fjernes ved å støvsuge eller feie de opp. Ved støvsuging bør posen destrueres etter bruk.

For å minske mengden av saksedyr er det viktig å ikke gi de gode forutsetninger i nærheten av huset. Frodig vegetasjon og kompost er gunstig for saksedyr.

Velg land