Tusenbein

Tusenbein gjør ingen skade innendørs, men kan trives i fuktig miljø som for eksempel på bad. Tusenbein er likevel som regel ingen indikasjon på fuktskade. Tusenbein kan ikke overleve innendørs over lengre tid fordi miljøet er for tørt.

Tusenbein er ikke skadedyr

Tusenbein er ikke skadedyr i den forstand at de gjør skade på eksempelvis mat og tekstiler. Tusenbein er fredelige plantespisere som ofte finnes i store mengder i det øverste jordlaget, under steiner og på andre mørke og fuktige steder. Tusenbein har stor betydning for omsetning av nedfallsløv og for jordas blanding og gjennomlufting.

Bekjempelse

Det frarådes å bekjempe tusenbein med kjemisk bekjempningsmiddel. I stedet er det bedre å fysisk fjerne dem ved støvsuging eller å feie dem opp og ta de med ut av huset igjen. Tusenbein vil forsvinne av seg selv når det blir kaldere ute.

Kjennetegn

Tusenbein tilhører gruppen leddyr der vi også finner insekter, edderkoppdyr og krepsdyr. Tusenbein har en langstrakt kropp med mange kroppsledd og mer enn 11 par bein. De fleste artene i Norge er 10 – 40 mm lange som voksne. I Norge er det observert 31 arter i naturen. Særtrekk hos tusenbein er at hvert av kroppens ledd har to par bein ("dobbeltfotinger"), mens skolopendere, steinkrypere og jordkrypere har bare ett par bein på hvert kroppsledd («enkeltfotinger»).

Velg land