Skal du bo på hotell i sommer? Plassér kofferten i badekaret.

Veggedyrene er på fremmarsj i hele verden, også i Norge. Fra 2007 til 2015 har antallet registrerte bekjempelser økt med over 400 prosent her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Veggedyrene er på fremmarsj i hele verden, også i Norge. Fra 2007 til 2015 har antallet registrerte bekjempelser økt med over 400 prosent her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Økende reisevirksomhet er en viktig grunn til at veggedyrene sprer seg. Du får dem med hjem i bagasjen etter å ha bodd på hotell, motell eller campinghytter. Derfor bør du gjøre en innsats for at de ikke blir med på lasset, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex.

Han anbefaler at du plasserer kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet.

– Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av. Du er maten, sier han.

Veggedyr lever av blod fra mennesker og varmblodige dyr. Et voksent veggedyr suger blod i fem til ti minutter. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden.

Kofferter av metall eller plast er å anbefale. De har glattere overflate og færre sømmer enn tøykofferter. Hvis du ikke vil ha kofferten på badet, bør den stå på koffertstativet eller en stol.

– Det dummeste du gjør er å ha kofferten liggende åpen på senga, sier Galby.

Finn veggdyr i hodeenden

Veggedyr gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid, som regel i nærheten av der du sover. Om natta kommer de fram og suger blod.

De er rødbrune, flate og bare fem-seks millimeter lange. Siden de gjemmer seg om dagen, er det avføringen som røper dem. Les mer om veggedyr...

– Se etter de karakteristiske, mørkebrune, nesten svarte, avføringsflekkene som er omtrent av samme størrelse som valmuefrø, sier Galby.

Hvis et pensjonat- eller hotellrom har veggedyr, finner du spor under madrassen eller i sengebunnen.

– Jeg sjekker alltid sengene før vi tar inn på hotell, om det så er rett i nabobygda. Sjekken tar fem minutter med en medbrakt lommelykt eller med lommelyktappen på mobilen. Vanligst er de å påtreffe i treverket under madrassen i hodeenden av senga. Men sjekk også madrassen og sengebunnen ved fotenden, sier Jens Galby i Anticimex.

Gjennomfart

Det er hyppigheten av personer som sover i en seng som sier mest om faren for veggedyr, ifølge skadedyreksperten.

– Veggedyrforekomst har ingenting med hotellets renhold å gjøre. Men det er forskjeller mellom overnattingsbedriftene når det gjelder hvilke rutinene de har for å se etter veggedyr, og hvilken opplæring som gis personalet, sier Galby.

Et hotell med god opplæring og gode rutiner for sjekk av rommet under daglig vask vil oppdage veggedyr på et tidlig stadium. Dermed vil dyrene bli oppdaget og bekjempet før de rekker å spre seg videre til andre hotellrom og til gjesters bagasje.

USA er ofte omtalt som et land med ekstra stor forekomst av veggedyr. I New York er veggedyr til og med blitt funnet i kinosaler og t-banevogner. Galby vil ikke henge ut spesielle land og mener at vi bør ta forholdsregler på alle overnattingssteder.

Oppdager du veggedyr, bør du be om å få et annet rom.

De fleste av oss booker overnatting på nettet. Kontakt gjerne hotellet før du bestiller og spør hvilke rutiner de har for sjekk og håndtering av veggedyr. Hvis de aldri har hørt om veggedyr, bør du kanskje velge et annet hotell.

Velg land