Husets vanligste insekter - slik tar du hånd om dem

Det er ikke bare mennesker som bor i huset, men også ulike insekter. Mange er så små at du ikke legger merke til dem, men noen kan være litt ubehagelig og føre til store problemer. Her er tipsene til hvordan du kan hindre at insekter kommer inn i hjemmet.

I naturen har alle insekter en rolle i økosystemet, men inne i huset kan de føre til problemer.

Noen insekter er direkte skadedyr, altså dyr som skader materialer av ulike slag. Biller spise for eksempel tekstiler. Klesmøll og pelsmøll spiser klærne våre. Hovedregelen for å unngå disse artene er som regel å holde det rent, skitne klærne nederst i skapet er en matkilde for slike insekter.

Treskadeinsekter som stokkmaur, husbukk, myk borebille, blåbukk og husbukk er bare noen av insektene som kan angripe husets trekonstruksjoner. Du reduser risikoen for disse ved å holde det tørt i utsatte områder, og gjør det lett å inspisere trekonstruksjoner. Det kan være lurt å unngå vegetasjon inntil huset, som klatreplanter osv.

Huset kan også bli besøkt av insekter som ikke er klassifisert som skadedyr, men som kan føre til ubehag. Veggedyr er et ferskt eksempel, som kan komme fra andre møbler eller brukte møbler. Veggedyr sprer seg raskt, og de blir du ikke kvitt på egenhånd, håndtering av disse krever kunnskap og utstyr som profesjonelle skadedyrselskaper har. Kakerlakker kan også være ubehagelig, de er svært allergifremkallende som gjør at spesielt barn og eldre mennesker som bor i nærheten av dem kan utvikle allergi og astma. Kakerlakker sprer seg selv og kommer ofte med mat. Disse trenger man også hjelp til å bli kvitt.

Det er insekter som kan bli svært mange og derfor bli et problem, som bananflue. De er vanskelige å bekjempe og de formerer seg veldig fort. Du bør fjerne tilgangen til all frukt, samt vaske nøye, man kan også lage en hjemmelaget blanding som fanger fruktflue/ bananflue. Sølvkre er et annet insekt som kan være til stede i mengder. Her er rengjøring viktigst, holde rent og prøve å holde det så tørt som mulig på bad og kjøkken.

Les også; «Hvor går grensen mellom skadedyr og nyttedyr?»

Faraomaur og melbiller spiser mat. Disse hindrer med orden og system i matskapet, ha for eksempel ingen gamle pakker med mat stående. Et klassisk eksempel på dette er krydderhylla, vi fyller på med nytt, men kvitter oss ikke med gamle halvfulle beholderne. Unngå å ha åpne beholdere, og pakk alt i tette beholdere.

Det finnes også insekter i huset som vi ikke kan se, fordi de er bittesmå, gjennomsiktige eller lyssky. Eksempler på dette er lus og midd. Hvis du blir forstyrret av disse bør du holde det rent og sørge for at ventilasjonen fungerer godt i huset, ettersom at de ikke liker tørr luft. Midd i sengen er vanskelig å bli helt kvitt, heng ut sengetøy på morgningen hvis du har mulighet.

Har du insekter i hemmet?

Test ut vår skadedyridentifiserer for å finne ut hvilken. Om du behøver hjelp med sanering kan du alltid kontakte oss.

Velg land