Hvor går grensen mellom skadedyr og nyttedyr?

Å sette grenser mellom skadedyr og nyttedyr er ikke alltid like lett. Skadedyr er vanligvis de dyrene som utgjør en form for økonomisk-, helsemessig- eller hygienisk skade, men de samme dyrene kan også være fordelaktig for mennesker.

Det er viktig å innse at alle levende organismer spiller en spesiell rolle i naturens syklus. Hver art har utviklet seg i flere millioner av år, og i denne perioden har de vært i stand til å tilpasse seg omgivelsene og funnet sin rolle i økosystemet. Vi mennesker har en tendens til å kategorisere nyttedyr og skadedyr, men skillet mellom de to er ikke alltid like naturlige.

Mange tenker at en flue ikke gjør noen skade, men en flue på feil sted kan være farlig for mennesker. En irriterende flue i en cockpit på et fly kan være et eksempel for å være direkte livsfarlig. Samtidig er det dyr som mennesker misliker, som veps, og disse har en stor rolle i naturen vår.

Klikk her om du ønsker hjelp med skadedyr?

De fleste kan kjenne seg igjen i beskrivelsen om at vepsene er plagsom når vi sitter og spiser, eller tar en kopp kaffe ute en vakker sommerdag. Har virkelig uflaks kan du til og med bli stukket, og da lurer man ofte på hvorfor vi har vi veps i det hele tatt? Men hva er det som egentlig ville ha skjedd med naturen vår om vi ikke hadde hatt veps i det hele tatt?

Sannsynligvis ville ikke folk flest merket noe til det i begynnelsen, selv om veps spiser mange andre insekter for å mate sine larver. Erstatterne kan være fluer, sommerfugllarver, bladlus, og alle slags andre insekter i nærheten av bolet. Vepsene bidrar også til å pollinere planter, spesielt om våren og forsommeren. Generelt kan man si at den nytten vepsen gjør for oss mennesker er stor.

Men klesmøll og pelsmøll da, som har vane av å spise opp våre tekstiler? De kan vel ikke være nyttedyr?

Disse små krabatene gjør, tro det eller ei, stor nytte. I naturen tilhører de den viktige nedbryterkjeden i naturens kretsløp. Når et dyr dør på landsbygda begynner en lang kjede av hendelser, der dyret blir gradvis brutt ned i enkelte deler, takket være ulike insekter som bryter ned ulike deler av kroppen. Når alt kjøttet for lenge siden er borte, og det bare er skinn, pels og bein igjen, kommer pelsmøllen til nytte. De er da deres tur til å bidra. Det hele høres kanskje litt dramatisk ut, men det er takket være disse nedbryterne at det er rent i naturen.

Velg land