Stokkmaur

Stokkmaur spiser ikke treverk, i motsetning til hva svært mange tror. Imidlertid slår de seg ofte ned i råteangrepet treverk, og dersom råteskadene er store får gjerne mauren skylden for skaden.

Stokkmaur kan også bosette seg i isopor og annen skumplast. De gnager kun til de har stort nok bo, og det haster derfor ikke med bekjempelse. Ute bosetter de seg i stubber og røttene til skadde trær. Stokkmaur er altetere og spiser insekter, planter, honningdugg og søte mat- og drikkevarer. Stokkmauren finnes over det meste av Norge, men er mest vanlig på Sørlandet og Østlandet.

Stokkmaur blir 6 til 18 mm store.

Vanlige problemer

Vi får problemer med stokkmaur når de bygger tuene sine inne i husene våre. Med sine kraftige kjever gnager maurene ut ganger og huler i trevirket. Dette kan føre til store skader på konstruksjonsmateriale. Stokkmaurene spiser ikke trevirket, men bruker det til å anlegge tuen sin.

Stokkmauren liker fukt og varme

Det er mest sannsynlig at man får en stokkmaurtue i nærheten av varmekilder og fukt, og i råteskadde deler av bygningen. Finner du en og annen maur inne i huset ditt, eller maur med vinger i svermeperioden på forsommeren behøver ikke det bety at du har stokkmaur i huset. Stokkmaur er et vanlig insekt i våre skoger.

Vanlig tegn på stokkmaur inne:

Risikoen for å få stokkmaur kan reduseres med noen enkle grep:

  • Ta bort høyt gress eller annen vegetasjon som vokser helt inntil husveggen
  • Reparer ødelagte ventiler (insektsnett skal være hele) og tett åpninger ved grunnmuren
  • Ikke stable ved inntil husvegg eller under huset
  • Fjern greiner som kommer i kontakt med taket
  • Reparer vannlekkasjer og sørg for god ventilasjon
  • Kontroller og reparer råteskader på bygningen
  • Fjern råtne stubber og stokker som ligger nær huset

Velg land