Bananflue / Fruktflue

- Rundt september er tiden hvor vi legger spesielt merke til bananfluene, for fluene skal inn for å legge egg. Oppdager du bananfluer kan du umiddelbart konstatere at det er noe i huset ditt som ligger og gjærer, og det har gjort det i minst ti dager, sier Stein Nordstein -Produktsjef Skadedyr forsikring, Anticimex AS.

Syv arter i norske hus

Det finnes ca. 3800 arter av fruktfluen i verden, bare rundt 80 av disse finner vi i Skandinavia. Igjen er det kun 7 av disse artene som vanligvis opptrer innendørs i norske hus.

Næringsmiddelbedrifter

Næringsmiddelbedrifter må ha netting med finere maske enn vanlig fluenetting, siden de små fluene enkelt kan fly gjennom den vanlige nettingen. Frukt og grønnsakslagre bør holde lav temperatur for å hindre fluas trivsel.

Vanlige problemer

Rask formering

Fruktfluene formerer seg svært raskt. En hunn legger flere hundre egg, og disse utvikler seg fra egg til fullvoksent individ på bare 8 til 11 dager. Fruktfluene kan fint formere seg innendørs om det er nok tilgang på næring.

Fluer inne

Fruktfluer kan komme inn gjennom åpne vinduer, eller de kan følge med frukt, tomflasker eller annet som inneholder næring. Fluene liker best gjærede produkter, de er derfor ofte å se rundt frukt og grønnsaker som har begynt å gjære, samt i vin, øl og eddik som har stått åpent.

Tips og råd utendørs

Bli kvitt fluene!

Utendørs bør råtnende nedfallsfrukt i hagen tas hånd om. Nedfallsfrukten tiltrekker seg fruktfluer som kan utvikle seg fra egg til fullvoksent individ på 8 til 11 dager. Hunnfluen kan legge hundrevis av egg. Frukten bør jevnlig samles sammen og legges i kompost i utkanten av hagen eller helst transporteres til en gjenvinningsstasjon.

Tips og råd innendørs

Innendørs er det viktigste å holde det rent og ikke ha matrester liggende.

  • Fuktig avfall drar til seg fruktfluene. Pass på å ha en tett søppelkasse samt at du tar ut søppelet regelmessig.
  • Se gjennom frukt og grønnsaker ofte. Fluene elsker frukt og grønnsaker som har begynt å gjære. Ved problemer, pakk inn frukt eller oppbevar det i lukkede skap.
  • Oppbevar returflasker og bokser i tette plastposer og pant eller kast de regelmessig. Halvtomme ølflasker er drømmen for fruktfluene.
  • Du kan selv lage en blanding av vann, eddik, litt sirup eller sukker og et par dråper oppvaskmiddel og la det stå i en liten skål i det rommet du har observert fluene. Fluene vil tiltrekkes, men drukner fordi oppvaskmiddelet bryter overflaten på væsken.
  • Rengjør vask, sluk og avløp med en grov børste og vaskemiddel, da det kan befinne seg egg og larver der.
  • Ikke la skitten oppvask ligge for lenge og fjern matrester fra oppvaskkummen

Slik blir du kvitt dem

En hjemmelaget blanding med to deler eddik, en del sirup eller sukker og en dråpe oppvaskmiddel i en liten flaske fungerer som en felle for bananfluene. Sukkeret tiltrekker dem, og Zaloen blir som en myr de henger fast i. Sett ut blandingen i glass rundt omkring der du er plaget. I tillegg kan du ha en limfelle rett over flasken for ekstra god virkning.

Velg land