Treskadeinsekter som skader boligen din

Blogg artikkel

Skadegjørerne er verst

De aller verste er billene som angriper bygninger, og ikke gir seg før de blir stanset. Disse billene kan lage svært alvorlige skader, og angrep bør bekjempes.

Husbukken lever av treverk i bygninger. Larvene holder seg «inne» i treverket, og lager ikke synlige hull på utsiden, som fører til at de oppdages sent. En planke kan være helt uthulet, før man oppdager angrepet. En slik planke vil miste bæreevnen og det er en risiko for at store deler av husets konstruksjon blir ødelagt.

Som navnet tilsier er parkettbillen, eller splintvedbillen som er arten vi finner i Norge, glad i parkett, særlig eik. De angriper kun trevirke som er under 10 år, og ved et angrep kan treverket bli helt ødelagt.

Stripet borebille kan angripe både hus, møbler og andre tregjenstander av bartre og bjørk. Selv bøker og papirer som oppbevares fuktig kan angripes.

Les mer: Anticimex Insektsikring

Råtespiserne gir seg ikke

Råtespisere leverer av råtesopp i treverket, og angriper så lenge råteskaden fortsetter. Dersom råten fjernes forsvinner insektene også. Skadene kan bli store, men råtesoppen er hovedårsaken. Dette er biller som råteborebille og bolverksbille.

Les mer: Disse trenger du ikke hjelp til å bli kvitt

Leieboerne er ikke skadelige, men plagsomme

Insektene spiser ikke treverket, men bosetter seg inne. De forsvinner ikke av seg selv, så kontakt gjerne fagfolk. I motsetning til hva mange tror, spiser ikke maur treverk. De gnager ut et sted å bo, og henter mat fra naturen. Derfor blir skadene små. Råteskader på samme sted gjør at maur får skylda. Mauren kan også lage bo i isopor, sand eller fylle barnåler i veggene.

Vi ser oftest forskjellige type maur som; Stokkmaur, svart jordmaur, brun jordmaur og svart tremaur.

Insekter kan tyde på at du har større problem

Har du insektsspredning i huset kan det tyde på at alt ikke står bra til i boligen. Mye kan tyde på at du kan ha fukt- eller råteskader. Sølvkre, skrukketroll, stokkmaur og borebiller kan tyde på at du har en fuktskade i boligen, de trives best der det er fuktig.

Finn ditt nærmeste Anticimex-kontor om du har problemer med skadedyr, eller trenger hjelp til identifisering.

Velg land