Slik avslører du fuktskader med nesen
Hvert år får tusenvis av norske hjem fuktskader, muggsopp eller hussopp.
Problemer med fukt i huset kan resultere i både muggsopp og ekte hussopp. I verste fall kan det bli snakk om store kostnader og alvorlig helserisiko. Kjelleren er et av stedene i huset hvor det er vanlig å finne fukt. Men fordi vi sjelden oppholder oss der kan det være lett å glemme den regelmessige sjekken av kjelleren.
Ofte kan man selv avsløre om man har et fuktproblem. Det første varseltegnet på fuktskader kan være lukt. Derfor kan et første tiltak være å bruke nesen. Gå rett og slett ned i kjelleren og lukte deg frem til eventuelle fuktskader.
–Den såkalte ”kjellerlukten” kjenner de fleste igjen. Den kan være et tegn på fukt som angriper organisk materiale, men behøver ikke å bety det. Hvis du derimot kjenner lukt av muggsopp i kjelleren, bør du straks kontakte noen som kan gjøre målinger, kartlegge årsaken og sette i gang nødvendige tiltak, sier Roger Zachariassen, produktsjef for arbeid med forebygging av feil og mangler i boliger i Anticimex.
Dårlig tilstand i norske kjellere
Og tilstanden i norske kjellere er ikke til å juble over. Spesielt krypekjellere er utsatt, og er den type kjeller hvor folk opplever flest problemer med fuktskader og muggsopp. Av landets 350.000 krypekjellere er mer enn hver fjerde kjeller så hardt angrepet av muggsopp og råte at de bør utbedres raskt.
– Krypekjellere er en risikokonstruksjon, og det er også her vi oftest finner feil. Krypekjelleren er vanskelig å komme til, og blir derfor lett glemt, sier Zachariassen.
Dette er luktene du bør ta på alvor
Ikke alle lukter behøver å bety at huset ditt har fukt og muggskader, men noen lukter kan bety at du bør være ekstra oppmerksom. Huset ditt kan også ha fukt- og muggskader uten at du kjenner noen lukt.
Mugglukt: Er en skarp lukt som oftest forekommer i kjellergulv og fra kledde kjellervegger, samt krypekjellere. Kan være indikasjon på en fuktskade.
Jordlukt: Kjennes igjen som lukten av potetkjeller eller jordkjeller, og forekommer ofte i krypekjellere. Kan være indikasjon på en fuktskade.
Sopplukt: Kan oppstå under kraftige angrep av ekte hussopp. Saneringsfirma må kontaktes.
Avløpslukt: Kommer noen ganger av kloakkskader, men er som oftest fra sluk eller vannlås som tørker ut pga. for lite bruk. Den kan også komme fra lekkasjer i avløpsrør fra servanter etc. Fyll sluk og/eller vannlås med vann og tilsett gjerne litt frostvæske eller matolje for å hindre rask uttørking.
Treimpregneringsmiddel: Treimpregneringsmiddel har en kjemisk, mugglignende lukt. Forekommer på steder med risiko for fuktighet, som tak i krypekjeller og kjellervegger
Trykkimpregnering: Trykkimpregnering fra 1970-tallet kan lukte mugg, men litt mer skarpt.
Fuktskadet teppelim: En skarp, muggen lukt av plast.
Linoleumsgulv: Kan lukte gammelt, innestengt og bedervet. Våt linoleum kan lukte oppkast mens den tørker. Belegget er da skadet i overflaten, vann har sivet ned og linoljen i gulvet har blitt harskt. Kan forårsake luftveisproblemer.
Hyttelukt: Innestengt lukt som er typisk for uoppvarmede hytter. Avstengningen vinterstid gir høy luftfuktighet i bygningsmaterialet, som også kan gjøre at bakterier vokser. Det er vanskelig å gjøre noe med lukten, men den gir sjelden helsebesvær.
Gammelt hus: Innestengt lukt. Dette kommer ofte av gammelt materiale samt dårlig ventilasjon. Er som regel ikke en indikasjon på fuktskader.
Kronisk tretthet
Fukt og muggsopp kan føre til dårlig inneklima selv om du ikke kjenner lukten av mugg. Allergikere har ofte problemer med å oppholde seg i tidligere fuktskadde boliger, selv om alt mugg er fjernet. Soppsporer vil nemlig sitte igjen i tepper, tekstiler, treverk og møbler lenge etter at mugget er fjernet.
I følge Norges Astma- og allergiforbund er dette de vanligste reaksjonene på mugg:
- forkjølelseslignende symptomer som tett eller rennende nese
- røde eller kløende øyne
- kløe i nese/hals
- hodepine
- nysing
- kronisk tretthet
- Astma og allergiproblemer blir ofte forverret