Syv tips til sikring av bolig mot rotter og mus

Visste du at en mus kan ta seg inn gjennom et 6-7 mm lite hull og rotter gjennom et 12-20 mm lite hull?

VÊr fÞre var, sÄ slipper du besÞk av gnagere

HÞsten er tiden hvor mus og rotter trekker inn i hus og hytter, sÄ det kan vÊre lurt Ä kartlegge og iverksette tiltak for sikring av din bolig nÄ for Ä slippe de ubudne gjestene.

– Det vanligste stedet musene kommer seg inn er under eller mellom kledningen pĂ„ huset. Ved Ă„ bruke et speil kan man enkelt se om det er hull eller glipper innunder panelet pĂ„ husveggen. Andre vanlige steder er ved ledninger eller kabler som gĂ„r inn i huset der det fort kan vĂŠre en liten Ă„pning, sier Jul Anders Østby i Anticimex. Han har over 30 Ă„rs erfaring som skadedyrbekjemper.

Rotter benytter gjerne Äpne kjellervinduer, lufteluker, ventiler eller sluk for Ä komme seg inn. OgsÄ sprekker i grunnmuren, eller glipper mellom muren og kledningen, er typiske rotteinnganger.

– Ta en runde rundt huset og sjekk at det ikke er noen lett synlige Ă„pninger. Ikke undervurder hvor smĂ„ sprekker eller hull gnagerne kan komme seg gjennom. En mus trenger kun 6-7 millimeter for Ă„ komme seg inn, mens en rotte trenger 12-20 millimeter, sier Østby.

Finner man Ă„pninger som skal tettes, er det viktig Ă„ bruke et materiale gnagerne ikke klarer Ă„ spise seg igjennom.

– Metallnetting eller metallplater fungerer bra. MusebĂ„nd eller sĂ„kalte bĂžrstelister kan ogsĂ„ brukes for Ă„ hindre musene i Ă„ klatre opp innunder kledningen eller stoppe rotter fra Ă„ snike seg gjennom sprekker, sier han.

Det er ogsÄ viktig Ä ha det ryddig rundt huset.

– BĂ„de mus og rotter er avhengige av skjulesteder for Ă„ slippe unna rovdyr. Hvis hagen din er som en golfbane vil de ikke fĂžle seg trygge, og heller dra et annet sted, sier han.

Velg feller

Har man fÞrst fÄtt de ubudne gjestene i hus, anbefaler Østby Ä bruke feller, ikke gift.

– Det er viktig Ă„ huske pĂ„ at mus og rotter som har spist gift ofte lĂžper ut av huset og blir spist av andre dyr. Det kan vĂŠre en hund eller en katt eller et rovdyr. Da er det alltid en fare for sekundĂŠrforgiftning, og det Ăžnsker vi Ă„ unngĂ„. Hvert Ă„r er det ogsĂ„ mange barn som blir forgiftet fordi de har fĂ„tt i seg gift som har stĂ„tt fremme, sier han.

Fellene som brukes i dag kommer i alle utgaver, fra de enkle klappfellene, til Smart-feller som er digitale og rapporterer nÄr dyret har gÄtt i fella.

– Man kan gjerne bruke den enkleste utgaven hvis man oppdager at man har noen mus pĂ„ loftet. Men har man en hel rottefamilie i kjelleren anbefaler jeg Ă„ sĂžke profesjonell hjelp til Ă„ bli kvitt problemet, sier Østby.

Vi i Anticimex bruker bÄde sensorer, kameraer og smartfeller i jakten pÄ gnagerne. Fellene kan avlive opptil 50 mus med strÞm. NÄr det er bevegelse i fella, sendes det automatisk en e-post til en skadedyrtekniker.

– De hĂžyteknologiske fellene, og overvĂ„kningen vi bruker i dag, gjĂžr at vi kan vĂŠre langt mer effektive enn tidligere, sier han.

Syv tips til Ă„ sikre boligen mot rotter og mus:

  1. De fleste husfasader har musebÄnd, det vil si tynne stÄllister under kledningen for Ä hindre mus og rotter i Ä komme inn. SÄkalte bÞrstelister kan ogsÄ benyttes. Ofte er ikke jobben med listene gjort godt nok. Da bÞr man enten legge nye, eller sÞrge for Ä tette igjen eventuelle hull og glipper med stÄlnetting eller stÄlplater.
  2. Et kritisk punkt er overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. SĂžrg for Ă„ tette eventuelle glipper med gnagesikkert materiale.
  3. Pass pÄ Ä tette godt rundt kabler eller ledninger som gÄr gjennom husveggen. Ofte kan det oppstÄ smÄ Äpninger ved slike innfÞringer som musene kan komme seg inn gjennom.
  4. Alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer bĂžr lukkes eller tettes.
  5. Rydd hagen og fjern vedstabler eller plankehauger hvor gnagerne kan gjemme seg. Det kan ogsÄ vÊre lurt Ä sÞrge for minst mulig vegetasjon langs husveggene.
  6. BĂ„de dyrefĂŽr, kompost, fuglefrĂž, avfallsfrukt og sĂžppel er rene delikatessen for mus og rotter. SĂžrg for Ă„ ikke brĂždfĂž skadedyrene.
  7. BÄde mus og rotter er gode til Ä klatre. Ikke ha stiger stÄende som gjÞr det enklere for gnagerne Ä klatre inn i ventiler eller vinduer hÞyere opp pÄ veggen. OgsÄ grener pÄ trÊr kan fungere som en bro over til huset.

Ønsker du hjelp til sikring av din bolig mot mus og rotter?

Ta kontakt her...


Velg land