Iskald kur mot skadedyr

Frysecontainere med rekordlave temperaturer er siste middel i kampen mot veggedyreksplosjonen.

Å ta knekken på småkryp ved å fryse dem, er en kjent metode. Men vanlige frysere stopper ved 18-20 kuldegrader.

– Det viser seg at veggedyr tåler mye mer kulde enn man har trodd. Det gjør at de vanlige frysetipsene som gis, ikke holder lenger, sier Stein Norstein i Anticimex.

Selskapet har nettopp tatt i bruk en ny type frysere til jobben, iskalde containere, der temperaturen kommer helt ned i 38 minus.

– Stort sett alt som er infisert kan legges i containerne, men hovedsakelig er det møbler, gulvtepper, senger, madrasser, dyner og klær vi plasserer der. Skinn, utstoppede dyr og enkelte varepartier kan også fryses, sier Norstein.

Containerne står enten parkert hos Anticimex eller plasseres ute hos bedriften eller borettslaget som har problemer.

Veggdyr øker i antall

Folkehelseinstituttet fikk innrapportert over tusen bekjempelser av veggedyr i fjor, nesten dobbelt så mange som året før. Småkrypene er på fremmarsj over hele verden, og mange nordmenn får dem med hjem i bagasjen.

Veggedyr, før i tiden kjent som veggelus, er rødbrune, 4-5 millimeter lange og har en oval og flattrykt kroppsform. De lever hovedsakelig av menneskeblod som de suger i seg når du sover. På dagtid holder de seg skjult.

– Det er veldig forskjellig hvordan vi reagerer på et stikk. Noen får kraftige, kløende merker, andre får liten reaksjon. Noen får ingen reaksjon i det hele tatt. Reaksjonstiden på stikket er også forskjellig, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Veggedyr kan også suge blod av katter, kaniner, hunder og fugler.

– Det er ikke påvist at veggedyr kan overføre sykdommer hos menneske eller dyr, sier Ottesen.

Bruk fryser på å bekjempe klesmøll

Anticimex’ bruker fryserne også på andre uønskete småkryp, som stripet borebille, pelsbiller, pelsmøll og klesmøll. Sistnevnte er også på fremmarsj i Norge.

– Frysing er eneste brukbare metode på klesmøll og pelsmøll. Det varierer veldig hvor mye kulde insektene klarer. Mange dør når temperaturen kommer ned rundt 25 minus, mens noen, som pelsmøll og stripet borebille, klarer seg helt ned til 33-35 minusgrader, sier Stein Norstein.

Stripet borebille lager små hull i møbler og bygningsvirke og er vant til norske vintertemperaturer. Det kan by på overraskelser.

– En nedfrysing til 18-20 grader kan først virke vellykket, men så har kanskje noen insekter likevel klart kuldesjokket og starter et nytt angrep. Derfor må vi lengre ned i temperatur, sier Norstein.

Velg land