Vil ikke opplyse om maurfare

Blogg artikkel

– Fra en produsent fikk jeg til og med en direkte oppfordring om å legge lokk på hele saken. Å snakke høyt om maurfare passer visst dårlig i markedsføringen, sier biolog Stein Norstein fra Anticimex.

Polystyren, bedre kjent som skumplast, Isopor, Jackopor, Glava EPS, Sundolitt og Styrofoam, er brukt som isolasjon i så godt som samtlige norske hus siden 1970-tallet. Materialet har mange fordeler, blant annet at det er billig. Norge er en storprodusent og eksporterer til flere titalls land i verden.

Men produsentene vil ikke opplyse om at maur liker å bygge tuer i materialet, mener Norstein. Han meldte fra til polystyrenbransjen om problemet første gang på 1980-tallet.

– Produsentene lukker øynene for problemstillingen. Ifølge lovverket skal en vare merkes med informasjon om fordeler, men også om svakheter man vet om. At produsenten ikke opplyser byggherrer og snekkere om maurfaren, er mot bedre vitende, sier Norstein.


Hugger opp

– Hvert år er det mange rettssaker som handler om maur i gulvisolasjonen etter huskjøp, der utbygger med hånda på hjertet kan si at han ikke visste om maurfaren. Så blir det en runddans med krav, advokater og lange rettsrunder, sier Stein Norstein.

Polystyren er et kunstig material. Mauren spiser det ikke, men gnager ganger i det som de kan bo i. Polystyren er mye lettere å grave i enn treverk.

Saneringen kan koste flere hundre tusen kroner. Kanskje må reiret identifiseres. Det betyr gjerne å hugge opp 30-40 kvadratmeter murgulv for å finne tua. Der mauren bor, er isolasjonen gjennomhullet.

Nøyaktige tall for maurangrep i isolasjon finnes ikke, men en uformell rundspørring Folkehelseinstituttet gjorde blant skadedyrselskaper i 2010 viste at cirka 40 prosent av alle maurproblemer kan relateres til polystyren.

Maur trenger varme for å kunne overleve. Om du er så uheldig å oppdage maur innendørs på vinteren, så er det trolig grunnet at du har maur i konstruksjonen. Om man også har varmekabler i gulvet, er faren stor for at du har maur i isolasjonen. Varmekabler kombinert med myk isolasjon er et perfekt bosted for maur.

Norstein anslår at bekjempelse av maur i polystyren koster norske boligeiere 20-30 millioner kroner årlig.

Velg land