Slik blir du kvitt flåtten

Blogg artikkel

Skogflåtten er en blodsuger som all annen flått, den fester seg på fugler og pattedyr, inkludert mennesker. Den har fire stadier i livet, hvor den starter som egg, så larve, deretter til nymfe og til slutt en voksen hunn eller han.

Skogflåtten kan være vert for flere sykdommer, hvorav kanskje den mest vanlige er bakterien Borrelia burgdorferi, som forårsaker sykdommen borreliose. Smitten kan skjer gjennom at flåtten biter eller at den knuses når man klør seg, da kan smittestoffene trenge seg gjennom huden din slik at du blir syk.

Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig, da risikoen for å bli smittet bare øker og øker jo lengere den suger blod. Man fjerner den enkelt ved å klype flåtten mellom neglene på pekefinger og tommel, husk å ta tak helt innerst ved flåttens munndeler slik at man ikke risikerer å presse kroppen så smitten pumpes inn i sårene eller at den sprekker, det er også mulig å bruke pinsett i stedet for fingrene. Vask så over der flåtten satt.

Skogflåtten sitter gjerne og venter i gress eller lave busker på fuktige steder ca. 30 cm over bakken, der venter den på forbipasserende dyr å huke seg fast i, med sine lange krokbesatte forbein. Rådyr, elg, hjort, hare, sau og ku angripes oftest, men de angriper også en rekke ville dyr og fugler, selv huggorm. Hunder og mennesker blir også lett angrepet av flåtten.

En flått kan overleve i over et år før den finner seg noen å suge blod av, og det kan ta opptil flere år før flåtten er voksen.

Tips og råd

Om du ønsker å redusere risikoen for flåttbitt rundt hjemmet, så kan man gjøre miljøet "tørrere" rundt huset ved å rydde terrenget for skudd av busker og trær. Om man skal ut på skogstur kan det være greit å beskytte seg ved å trekke strømpene utenpå buksebeinet, samt smøre inn klær med myggmiddel som inneholder DEET, man kan også sprøyte klærne med et middel som inneholder permetrin, et middel som bl.a. er godkjent for hodelus bekjempelse. Det er også lettere å oppdage flåtten om man går med lyse klær.
Om du har hund, så kan det være greit å ta i bruk et flåttbånd eller gå til veterinæren for å få en pille som bekjemper flåtten.

Velg land