Snutebille

Maissnutebille og rissnutebille går helst i lagret ris, mais, pasta eller ulike frø. De innføres ofte med matvarer til Norge, men vil bare kunne formere seg videre hvis matvarene lagres meget varmt. De kan dukke opp på varelagre eller i kjøkkenskap, hvor de har utviklet seg i en pakke med ris eller fuglefrø. Et tidlig angrep kan være vanskelig å oppdage da larvene lever på innsiden av kornet.

Kjennetegn

Billene blir 2–3,5 mm lange og er brunsvarte og med fire røde, ofte utydelige flekker på dekkvingene.

Snutebiller har eggformet bakkropp og lang snute der antennene er knebøyd med langt førsteledd. Etter knekken har de mange småledd med en kølle i enden av antennen.

Forebygging

Man kan forebygge angrep av maissnutebille og rissnutebille med oppbevaring av korn- og frøprodukter i tette beholdere og/eller så kjølig som mulig. Billene vil ikke overleve på lagre i Norge hvis temperaturen blir lavere enn 10 °C.

Bekjempelse

Bekjempelse med insektsmidler er ikke anbefalt å bruke. Insektmidler er giftige for mennesker også og bør derfor ikke brukes i nærheten av matvarer.

Let etter utviklingsstedet dersom du finner snutebiller på kjøkkenet. Fjern angrepne matvarer og støvsug og rengjør skap, skuffer og hyller nøye. Infiserte matvarer kan fryses da billene dør i en dypfryser ved -18 °C i et par døgn. Biller som vandrer omkring kan støvsuges opp.

Velg land