Kjenner du risikoen ved å spise rått kjøtt?

En saftig hamburger som ikke er helt gjennomstekt er det mange som er glad i, men er du klar over er risikoen ved å spise kjøtt som er litt rått? Det kan faktisk føre til at man blir alvorlig syk!

Rått kjøtt inneholder bakterier av forskjellige typer, noen er harmløse, mens andre kan gjøre deg alvorlig syk – dette er bakterier som må varmes opp skikkelig for å bli drept. De fleste vet at svinekjøtt og kylling må være helt gjennomstekt fordi det kan inneholde bakteriene campylobacter og salmonella. Stek derfor disse typene kjøtt godt før du putter det i munnen. Biff går det ofte å spise rå, men her må du også vurdere et par ting om du f.eks. skal ha en biff tartar på menyen.

Vi spiser svært mye kjøttdeig av storfe her i Norge, og vanlig kjøttdeig består oftest av det som sitter ytterst på dyrekroppen, det som blir «lagt til side» under oppkutting. Dette kjøttet har lettest for å bli infisert av bakterier ved slakting, det er derfor viktig å gjennomsteke kjøttdeigen. Om du ønsker rått eller delvis rått kjøtt er det viktig å velge kjøttdeig fra riktig sted på dyret, det kan være lurt å bruke kjøtt fra en del som sitter lenger inn, da dette er mer beskyttet mot infeksjon, f.eks. høyrygg.

Men hvis jeg fryse kjøttet, dør ikke bakteriene da? Nei, faktisk overlever de aller fleste bakteriene nedfrysingen, den eneste måten å sikre at alle bakteriene dør er ved å koke kjøttet. I tillegg til bakteriene campylobacter og salmonella som kan være i kylling og svinekjøtt kan E. Coli finnes i norsk storfe. Det kan føre til diaré forbundet med komplikasjoner som nyreskade.

Så hva bør du tenke på?

  • Ikke spis vanlig kjøttdeig rått/ delvis rått
  • Gjennomstek kylling og svinekjøtt
  • Ønsker du å spise biff tartar, burger eller annet kjøtt som gjerne ikke skal være helt gjennomstekt, velge da kjøtt fra en finere del som sitter lenger inn på dyret, som høyrygg.

Klikk her for å lese mer om matsikkerhet...

Velg land