Tar rotta på byrottene

Nå møter rottene massiv motstand nede i kloakken. En ny metode kan tømme bysentrum for rotter.

– Det er første gang byrotter blir bekjempet så systematisk i Norge. I praksis kan byer bli kvitt rotteproblemet når rottene stenges ute i område for område, sier avdelingssjef Stian Mjåsund i Anticimex.

Det er Sandnes kommune som har hyret eksperthjelp for å tømme kloakken for rotter. I stedet for gift brukes en høyteknologisk rottefelle som plasseres nede i kloakken. Når en rotte passerer fellens sensor, smeller et stempel ned og dreper den momentant.

– Vi tar ett område av gangen og setter ut feller i hver kum innenfor et bestemt område. Ingen rotter kommer seg da levende inn, og de som allerede er der får noen veldig vanskelige dager, sier Mjåsund.

Fellen gir beskjed om fangst via sms og e-post. Når stempelet ikke smeller ned mer, kan Anticmex-operatørene regne med at området er tømt for rotter.

– Etterpå setter vi igjen et par feller på strategiske steder slik at ingen rotter kommer seg inn i det tømte området. De fungerer i praksis som portvakter, sier Mjåsund.

Rottene formerer seg raskt

Rotter bruker kloakknettet som ferdselsårer. Og det er yrende liv der nede.

I København har man regnet ut at det er cirka fire rotter per 100 meter avløpsledninger i byen. Med samme bestand i norske byer, blir det 88 000 rotter i Oslos kloakksystem. I Trondheim og i Bergen svinser det henholdsvis 25 000 og 20000 rotter rundt i kloakken, ifølge beregninger TV 2 har gjort tidligere.

– Matfatet deres etterfylles hele tiden. Når du tømmer restene pastagryta i do, blir det til et herremåltid under bakken. Det er også derfor rottegift er en usikker metode. De har så mye annet godt å spise at de ikke nødvendigvis går løs på giften, sier Mjåsund.

Når forholdene ligger til rett for det, kan et rottepar få 800 til 1000 nye unger i løpet av ett år. Derfor er det viktig å gå grundig til verks.

Starter i restaurantstrøk

Den nye fellemodellen heter SMART Trap, og en rekke borettslag og kommuner begynte å ta den i bruk i løpet av fjoråret, men mindre systematisk og planmessig enn Sandnes. I alt tok fellene rundt 9000 rotter i 2012, ifølge Anticimex, som har enerett på fellen i Norge.

Her i landet er den giftfrie formen for rottejakt i kloakken likevel fortsatt bare i startfasen. I Sverige og Danmark har fellene vært i bruk i to-tre år.

– I mange kommuner bruker vi fellene på samme måte som i Sandnes, ved å tømme område for område. Fellene slutter å slå i løpet av cirka fire måneder, sier Hans Hanserup, ansvarlig for Anticimex SMART-produkter i Anticimex Sverige.

Borettslag og sameier er også store kunder.

Han karakteriserer rottejakten som vellykket.

– Kommunene merker ganske fort en markant forskjell i antall rotter oppe på bakken. Etter hvert er det ingen rotter å se. På småsteder har vi klart å tømme kloakken helt for rotter, sier han.

Å tømme en hel by, er derimot en et langsiktig prosjekt.

– Vi har feller i så å si hver større by i Sverige og jobber metodisk videre. Vi starter med sentrum, der det ofte er mange kafeer og restauranter, sier Hans Hanserup.

Velg land