Sommertips – se over fasaden til huset

Sommeren er den beste tiden av året å se over huset, her er tipsene til hva du bør tenke på når det kommer til fasaden.

Ved å regelmessig inspisere og vedlikeholde fasaden på huset vil eksteriøret vare lenge. Det lønner seg å se etter sprekker, fuktighet, flekker og løs murpuss. Ved sprekker i ytterpanelet kan man enkelte bytte ut de platene det gjelder, misfarging kan ofte vaskes bort etc.

Male fasaden?

Skal du male hele eller deler av fasaden, da er det et par ting du bør tenke på først. Det er viktig å gjøre et grundig forarbeid - fjerner løs maling og vaske fasaden. Du må også vite hvilken type maling som skal brukes, om du kun skal male deler av huset og lurer på hvilken farge som har blitt brukt tidligere, så lønner det seg å ta med et malingsflak til malebutikken for å få tilsvarende farge.

Om du bor i rekkehus eller lignende kan det være gitte restriksjoner for fargevalget på husets eksteriør, du bør derfor ta kontakt med sameiet for å forsikre deg at du velger riktig.

For mye vegetasjon kan skade fasaden

Noe vi ofte oppdager når vi har boliginspeksjoner er at mange er sløve når det kommer til å fjerne vegetasjonen rundt fasaden, som busker og slyngplanter. Det er verken bra for grunnmuren eller fasaden, og kan skade utvendig fuktbeskyttelse. Vegetasjon er også god ly for skadedyr som rotter og mus.

Sjekkliste for fin fasade

  • Se over fasaden, se etter misfarging og skader på ytterpanel og murpussen på grunnmuren
  • Pass på at takrennen ikke er full av løv og annet som gjør at vannet ikke renner som det skal
  • Inspiser rundt vinduer og dører etter skader og lekkasjer
  • Bruk riktig maling, det kan lønne seg å høre med en ekspert
  • Fjern vegetasjon som er i nærheten av fasaden

Velg land