Musesikring er den beste måten å forhindre et museproblem

Sprekker og åpninger i fasaden kan føre til at mus plutselig dukker opp innendørs

Om høsten og vinteren trekker mus inn i hus og hytter

Når kulda kommer sigende på er det mange som får uønsket besøk av mus, den beste måten å forhindre dette på er å sørge for at bygget er tett.

Hvert år har skadedyrselskaper i Norge mellom 10.000-15.000 oppdrag som gjelder gnagere. Spesielt i september, oktober og november er det mange henvendelser.

Se over huset i dag

Det vanligste stedet musene kommer seg inn er under eller mellom kledningen på huset. Ved å bruke et speil kan man enkelt se om det er hull eller glipper innunder panelet på husveggen. Andre vanlige steder er ved ledninger eller kabler som går inn i huset der det fort kan være en liten åpning.

Ta en runde rundt huset og sjekk at det ikke er noen lett synlige åpninger. Ikke undervurder hvor små sprekker eller hull gnagerne kan komme seg gjennom. En mus trenger kun 6-7 for å komme seg inn.

Finner man åpninger som skal tettes, er det viktig å bruke et materiale gnagerne ikke klarer å spise seg igjennom.

Metallnetting eller metallplater fungerer bra. Musebånd eller såkalte børstelister kan også brukes for å hindre musene i å klatre opp innunder kledningen eller stoppe rotter fra å snike seg gjennom sprekker. Alt av luker, vinduer, sluk og ventiler bør lukkes når kulda kommer.

Det er viktig å ha det ryddig rundt huset.

Både mus og rotter er avhengige av skjulesteder for å slippe unna rovdyr. Hvis hagen din er som en golfbane vil ikke gnagere føle seg trygge, og heller dra et annet sted.

Syv tips til å sikre boligen mot rotter og mus:

  • De fleste husfasader har musebånd, det vil si tynne stållister under bekledningen for å hindre mus og rotter i å komme inn. Såkalte børstelister kan også benyttes. Ofte er ikke jobben med listene gjort godt nok. Da bør man enten legge nye, eller sørge for å tette igjen eventuelle hull og glipper med stålnetting eller stålplater.
  • Et kritisk punkt er overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. Sørg for å tette eventuelle glipper med gnagesikkert materiale.
  • Pass på å tette godt rundt kabler eller ledninger som går gjennom husveggen. Ofte kan det oppstå små åpninger ved slike innføringer som musene kan komme seg inn gjennom.
  • Alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer bør lukkes eller tettes.
  • Rydd hagen og fjern vedstabler eller plankehauger hvor gnagerne kan gjemme seg. Det kan også være lurt å sørge for minst mulig vegetasjon langs husveggene.
  • Både dyrefôr, kompost, fuglefrø, avfallsfrukt og søppel er rene delikatessen for mus og rotter. Sørg for å ikke brødfø skadedyrene.
  • Både mus og rotter er gode til å klatre. Ikke ha stiger stående som gjør det enklere for gnagerne å klatre inn i ventiler eller vinduer høyere opp på veggen. Også grener på trær kan fungere som en bro over til huset.

Ønsker du hjelp med musesikring?

Anticimex kan bistå deg med å sikre huset eller hytten mot mus, ta kontakt i dag for å motta uforpliktende tilbud.

Her finner du vårt kontaktskjema...

Velg land