Mus vil inn om høsten - slik unngår du dem!

Kulde, mørke og mus. Høsten har meldt sin ankomst i Norge, det betyr at sesongen for mus har startet.


Når temperaturen synker søker mus ly for vinteren innendørs, og de trenger bare et lite hull for å komme inn i våre hjem. Å stoppe dem er vanskelig, men starte med de enkle tingene.

Gjør omgivelsene rundt huset mindre attraktivt ved å fjerne busker, høyt gress og rusk rundt fasaden, slik at de ikke har mulighet til å gjemme seg. Tett også hull og åpninger med metallnetting.

Det er ganske vanlig at musene kommer inn via rør, spesielt på kjøkkenet. Krafselyder fra mus under vasken er en vanlig grunn til at mange kontakter oss.

Se til at rørgjennomføringer under for eksempel vasken er tett. De kommer sjeldent gjennom selve avløpet til vasken, så sjekk overgangen mellom gulv og rør. Har en mus kommet så langt er det en enkel match for den å gnage seg ut og herje fritt.

Et annet sted å holde øye med er loftet. Våre oppbevaringsesker er perfekte gjemmested og bopel for musene, spesielt hvis de inneholder klær og andre tekstiler. En enkel måte å slippe dette problemet på er å gå til innkjøp av oppbevaringsbokser i plast med lokk.

Syv tips til å sikre boligen mot mus:

  • De fleste husfasader har musebånd, det vil si tynne stållister under bekledningen for å hindre mus i å komme inn. Såkalte børstelister kan også benyttes. Ofte er ikke jobben med listene gjort godt nok. Da bør man enten legge nye, eller sørge for å tette igjen eventuelle hull og glipper med stålnetting eller stålplater.
  • Et kritisk punkt er overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. Sørg for å tette eventuelle glipper med gnagesikkert materiale.
  • Pass på å tette godt rundt kabler eller ledninger som går gjennom husveggen. Ofte kan det oppstå små åpninger ved slike innføringer som musene kan komme seg inn gjennom.
  • Alle lufteluker, ventiler, sluk og kjellervinduer bør lukkes eller tettes.
  • Rydd hagen og fjern vedstabler eller plankehauger hvor gnagerne kan gjemme seg. Det kan også være lurt å sørge for minst mulig vegetasjon langs husveggene.
  • Både dyrefôr, kompost, fuglefrø, avfallsfrukt og søppel er rene delikatessen for mus. Sørg for å ikke brødfø skadedyrene.
  • Mus er gode til å klatre. Ikke ha stiger stående som gjør det enklere for gnagerne å klatre inn i ventiler eller vinduer høyere opp på veggen. Også grener på trær kan fungere som en bro over til huset.

Velg land