Hvordan unngå mygg

Stikkmygg er et blodsugende insekt som kan gjøre sommeren utrivelig når den surrer rundt hodet vårt og angriper. I Norge er myggstikkene ufarlige, men de kan være ubehagelige med hevelse og kløe.


Hvordan finner myggen sitt offer?

Noen personer tiltrekker seg mer mygg enn andre, og sannsynligvis skyldes dette visse luktstoffer som myggen flyr etter, men hvilke er ikke helt klart, tross mye forskning.

Stikkmyggene orienterer seg både med synet, luktesansene og ved varmeutstråling og vanndamp fra pusten til offeret. Karbondioksid fra pusten aktiverer myggene til å fly søkende omkring, mens andre lukter fra huden, bl.a. melkesyre, virker tiltrekkende.

Invasjon av mygg i Oslo

Den siste tiden har Oslo-borgere rapportert uvanlig mye mygg i byen. Myggeksperter sier at det kan være t-banemyggen som står bak invasjonen, men tror at det kan være snakk om flere arter. Til tross for at det er rapportert inn mye mygg, så vet man ikke om det er mer aktivitet enn vanlig, dette er grunnet at det ikke er gjort noen målinger tidligere om hvor mye mygg det er. Men selv om vi ikke har noen myggmålinger i Norge, så er det all grunn til å tro at det er større aktivitet enn vanlig med tanke på alle som har rapportert det inn.

Utseende og levevis

Stikkmygg er et slankt insekt med lange, tynne bein, en kropp på 5-8 mm og et hode med lang sugesnabel. Hos de aller fleste myggarter er det bare hunnmyggen som suger blod, mens hannen lever av nektar fra blomster og dør etter parring. Hunnen må ha blod for å kunne legge egg, men suger også sukkerholdig nektar som gir energi til flyvingen.

Stikkmygglarvene utvikler seg i stillestående vann. De fleste foretrekker små dammer, men noen finnes også i større, grunne dammer, sumper eller myrer.

Larveutviklingen kan begynne tidlig om våren under snøsmeltingen, mens is og snø ennå fyller dammen. Så lenge dammen bare holder noen få varmegrader, går utviklingen sakte, men skyter fart når sol og varme kommer utover mai.

Hvordan unngå mygg

Det finnes flere kjerringråd der ute, som f.eks. å spise masse hvitløk og B-vitamin, men dette er nok ikke de mest effektive måtene å bli kvitt myggen på, men man kan ta visse forhåndsregler for å unngå å bli stukket av dem.

Å velge riktig tøy kan være lurt, ved å bruke genser, bukse og sokker hindrer man myggen i å angripe disse plassene. Dette er ikke bare en fysisk barriere for myggen, men det hindrer også varmeutstråling og lukt fra kroppen. Mygg er mest aktiv i skumringen, så ved å kle seg godt og gå til innkjøp av myggspray og myggspiral er mye gjort. Det finnes også flere produkter på markedet som holder myggen unna over et større område som har vist seg å fungere bra.

Om man er på utkikk etter noen litt mer naturlige produkter for å holde myggen unna, så er det flere planter og urter som myggen misliker. Om du har litt grønne fingre kan det lønne seg å plante eukalyptus, lavendel, kattemynte, rosmarin, mynte og basilikum på plasser hvor du er plaget av mye mygg.

Mygg trives ikke på plasser hvor det er sol og gjerne litt bris, så du kan unngå de blodtørste insektene og nyte sommeren om du holder deg i solen.

Velg land