Husets vanskeligste lys

En stjernehimmel av downlights skaper stemning på badet. Men det er også det mest risikofylte rommet å montere dem i.

I kulda fører downlights på badet til is på mange loft. Grunnlaget for mange uforklarlige lekkasjer om våren legges nå.

– Downlights bør ikke monteres i himling mot kaldt loft eller i skråtak på loft uten at det tas spesielle forholdsregler. Baderom er varme og har høy luftfuktighet. Det er ikke mange millimeterne med utetthet rundt lysene som skal til før liter på liter med kondensvann slipper ut i takkonstruksjonen, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Varmluft er lettere enn kald og presser seg opp og ut der den kommer til. Oppe på loftet møter baderomsdampen iskald vinterluft. Jo kaldere det er ute, desto mer kondens på overflatene.

– Resultatet er at det danner seg iskaker på innsiden av yttertaket over isolasjonen. Når vårsola tiner isen, kan vannet renne inn både her og der uten at man skjønner hva som er årsaken, sier Nilsen.

Råte- og muggskader som følge av feilmontering av downlights

Anticimex utfører 20 000 boliginspeksjoner hvert år og kommer ofte over råte-, sopp- og muggskader som følge av feilmonterte downlights på bad.

– Skaden oppstår som regel fordi det lages hull i plasten som skal hindre fuktig og varm luft i å nå ut i de kaldere lagene. Lysene skal monteres inni en damptett plastpotte, men det slurves ofte når denne skal skjøtes med plasten, sier Nilsen.

I etasjeskillet mot kaldloft ligger et tynt plastdekke rett over takpanelet. Dampsperren har som funksjon å hindre kondensdannelse. Samme dekke finnes i ytterveggene.

Ekstra tak som ikke lage hull i dampsperren

SINTEF Byggforsk anbefaler at man monterer downlights i en nedhengt himling, det vil si at man lager et ekstra tak under det opprinnelige. På den måten slipper man å lage hull i dampsperren.

– Det gjør også at man ikke trenger å fjerne viktig isolasjon. Deler av isolasjonen fjernes for å få plass til lysene, men det betyr også økt sjanse for at varmluft kommer gjennom. Varmetapet gir både høyere strømutgifter og istapper som følge av snø som smelter på taket, sier sivilingeniør Trond Bøhlerengen i SINTEF.

Feilmonterte downlights kan også være brannfarlig. Anticimex har eksempler på at den beskyttende potta mangler og isolasjon kan drysse fritt ned på den varme pæra.

– I et nytt hus er sjansen større for at det går bra med downlights på badet, fordi ting blir gjort i riktig rekkefølge. Det er ved ettermontering at snarveiene tas for å kutte kostnader, med innslag av ufaglært egeninnsats eller at elektrikeren gjør snekkerens jobb, sier Roy Malmo Nilsen.

Velg land