Har du sett monstervepsen Geithams?

Geithams, også kjent som Vespa crabro, blir mer og mer utbredt for hvert år. Vepsen hadde ikke blitt observert i Norge siden 1911, og hadde blitt oppført som utryddet, men i 2007 gjorde geithamsen comeback.

Vepsen er Europas største stikkveps, og den blir stadig mer vanlig i Norge. I 2007 dukket den først opp i Østfold, Akershus og Hedmark, men den har nå spred seg til Buskerud og Vestfold, og vil trolig spre seg til flere områder på Østlandet og sørover i årene som kommer.

Utseende

Geithamsen er vår største vepseart, dronningen kan bli opptil 3 cm lang. Den har bredt hode, store øyne og kraftige kjever, øverst på bakkroppen har den en rødbrun stripe, som følges av en bred sort, og deretter en smal gul stripe.

Skremmende for mange

Ikke nok med at geithamsen er veldig stor, så har den også en veldig kraftig summing som gjør at man hører den godt når den kommer flyvende. Det er en uredd veps, men til tross for sin størrelse er det et fredelig monster sammenlignet med vanlig stikkveps. Den er meste aktiv i skumringen på kvelden og om du unngår å bevege deg i nærheten av bolet skal det mye til å bli stukket av geithamsen. Det anbefales å sitte i ro og ikke slå etter vepsen om du vil unngå å bli stukket.

Har mye gift

Giftmengden står i forhold til størrelsen, men geithamsen nøyer seg med å bare bruke 10-50% av giften om den stikker. Så lenge du ikke er allergisk mot vepsestikk, så vil det ikke være farlig å bli stukket, men du må forberede deg på noen timer med smerte om du er så uheldig å bli stukket.

Stor forskjell på størrelsen, Geithams til venstre og vanlig veps til høyre. FOTO: Kai Lier

Komplekst samfunn

Vepsekolonien samarbeider om arbeidsoppgaver som larvepass, forsvar, matsamling og bygging av bolet. De fleste er arbeidere, som er hunner med uutviklede kjønnsorganer. Dronningen i vepsebolet er mor til alle de andre individene og den eneste som legger egg. Dronninger og arbeidere dannes av befruktede egg, mens hannvepser, som kalles droner, dannes av ubefruktede egg. Dronningen bestemmer selv kjønnet på eggene, i begynnelsen legger dronningen hunn-egg (arbeidere), når det først er nok arbeidere begynner dronningen å produsere hanner og nye dronninger.

Spiser andre insekter

Geithamsen er et rovdyr som fanger både mindre veps, bier og andre insekter for å fôre larvene sine. Den klipper av vingene, hodet og beina på ofrene sine før den serverer byttet til larvene. Voksene geithamser er ikke så avhengig av proteiner, så de spiser mer sukkerarter fra trærnes sevje.

Har du problemer med veps?

Å fjerne vepsebol kan være farlig om man ikke vet hva man gjør, spesielt hvis det er stort og fullt av veps som er forberedt på å forsvare hjemmet sitt. Ta kontakt med oss i dag om du ønsker at Anticimex skal bistå deg med å bli kvitt vepsen.

Velg land