Har du dette krypet på badet?

De er blant de vanligste skadedyrene og trenger fuktighet for å trives. Sølvkre kan være tegn på at boligen din har en fuktskade.

Mange har sett et sølvgrått, avlangt kryp pile vekk når lyset på badet slås på. De cirka én centimeter lange, dråpeformede sølvkreene er lyssky og dukker ofte opp om natten på leting etter mat.


– De gjør vanligvis ingen skade på boligen, og et par stykker i blant er egentlig ikke mye å bry seg om. Men dukker de opp ofte, kan det være tegn på at du har fuktproblemer i boligen. Sølvkre lever godt på muggsoppen som oppstår ved en fuktskade, sier Erik Thomas Gjølme, skadedyrtekniker i Anticimex.

De liker seg på steder med høy luftfuktighet og påtreffes derfor ofte på badet, på kjøkkenet eller i kjelleren. Typiske sjekksteder er sluk på badet og benkeskap med vannrør. Du kan også se etter sprekker i fliser.

– Vi får mange henvendelser om sølvkre. Krypene oppleves gjerne som ekle, men kan også fungere som et varsel om at noe er galt. På samme måte kan mange edderkopper innendørs være tegn på at boligen har et fuktproblem, sier Gjølme.

Årsaker til forekomst av sølvkre

Det er viktig å avklare årsaken til hyppig forekomst av sølvkre. Ofte er løsningen å forbedre ventilasjonen så fuktigheten i boligen blir redusert. Dårlig ventilasjon og avtrekk gir høy luftfuktighet lenge etter en dusj.

Eventuelle fuktskader må utbedres.

– Det er liten vits i å gå løs på sølvkreene med gift eller insektspray hvis du ikke gjør noe med årsaken. Da kommer de sannsynligvis fort tilbake, sier skadedyreksperten fra Anticimex.

Det betyr at et skadet sluk eller rør, eller en perforert baderomsmembran, må skiftes eller tettes.

I kjelleren kan dårlig drenering være årsak til at fuktighet trenger inn. Det kan også være så enkelt som at treplanker eller papp ligger lagret rett på betonggulvet og blir fuktige.

– Det er lurt å eliminere de billigste årsakene først. Har sluket på badet rester av såpe, hår og hud, kan du begynne med å rense sluket godt med en gammel oppvaskebørste, sier Gjølme.

En god runde med støvsugeren er også å anbefale. Sølvkre spiser brødsmuler, mel, døde insekter og papir. Men de lever også av stivelse, tapetklister, bygningspapp, papir og muggsopp.

Sølvkre kan legge opp mot 100 egg

Sølvkre formerer seg ikke like hurtig som mange andre kryp. I vanlig romtemperatur tar det cirka seks måneder for dem å bli voksne. Men hunnen kan legge opp mot 100 egg.

Hvis årsaken ikke er fuktskade, kan for eksempel stadige vannansamlinger på baderomsgulvet gi gode levekår.

– Baderomsgulvet bør tørkes opp etter en dusj, sier Gjølme.

Uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man er sikker på at man blir kvitt alle individene. Effekten bedres ved å skru opp varmekablene eller sette inn en vifteovn.

Velg land