Håndter julemat riktig for å unngå matforgiftning

Julemat er noe mange ser frem til på denne tiden av året. Men mat som går frem og tilbake mellom bordet og kjøleskap kan gjøre oss syke. Her er tips til hvordan du kan redusere risikoen for å bli syk av julematen.

All mat har bakterier, og det er helt naturlig. Men hvis det blir for mange bakterier i maten kan vi bli syk av å spise den. Og fordi mat i romtemperatur dobler antall bakterier omtrent hvert 20 minutt, er det et par ting å huske på slik at vi ikke blir matforgiftet.

- Ja visst er det fint når julebordet er lasset med masse herlig mat, men med hensyn til matsikkerhet, er det bedre å sette frem det du regner med at blir spist opp. Om maten står fremme noen timer i romtemperatur, for så å settes inn i kjøleskapet og serves på nytt neste dag, har antallet bakterier fordoblet seg mange ganger. Det er den totale tiden i romtemperatur som teller hvis du ønsker å hindre bakterier fra å multiplisere seg. Det kan være nyttig å tenke på temperatursvingninger, sier Ola Kotsalainen, matekspert Antisimex Svergie.

En annen ting du du må tenke på er at kjøleskapet må være kaldt, +4°C eller kaldere er en fin temperatur. Ellers er det en risiko for at bakterier på maten fortsetter å vokse i kjøleskapet, spesielt om den har stått fremme et par timer. Om det er kjølig ute og du har mulighet til å sette maten der, for eksempel på en balkong, så kan dette være ideelt. Det er også bra å kjøle ned maten utendørs, i stedet for å legge den i kjøleskapet, da varm mat har en tendens til å varme opp maten som ellers er i kjøleskapet også. Å dele maten i mindre beholdere vil også kjøle den ned raskere. Husk å beskytt maten mot fugler og gnagere om du velger å sette den utendørs

Kjøtt er følsomt for temperatursvingninger, og bare oppvarming av f.eks kjøttdeig vil ikke drepe bakterier, men bakteriene vil dø om du steker kjøttet.

Det er flere enkle grep du kan gjøre for å hindre å bli syk av julemat. En generell regel er at kald mat skal være kald og varm mat skal være varm så lenge som mulig før servering. En annen ting er håndhygiene. Vask hendene grundig, såpe og vann er tilstrekkelig, men gni hendene i ca. 15 sekunder, spesielt ved håndtering av rått kjøtt og rå kylling. En tredje ting som er bra å huske på er å skille rått kjøtt fra annen mat. Ved uvitenhet er det mange som tørker kjøttsaft fra fjøla med en klut som de deretter forbereder salaten på. Er du virkelig uheldig kan dette medføre til bakterier som salmonella eller campylobacter.

Olas fire beste tips om hvordan å unngå matforgiftning

  • Hold kald mat kald og varm mat varm helt til servering
  • Bare server maten du tror blir spist opp
  • Vask hendene grundig, såpe og vann er nok
  • Sørg for skille rått kjøtt fra annen mat

Velg land