Hva er forskjellen på best før dato og siste forbruksdag?

At vi kaster store mengder mat er ikke noe nytt, men er egentlig all maten som går i søpla dårlig? Vi skal nå se på to begreper som det er viktig å kunne forskjellen på, best før og siste forbruksdag.

Best før dato trenger du ikke å følge slavisk. Dette er et stempel som betyr at produsenten lover at produktet er av god kvalitet til denne datoen, om du følger anbefalingene rundt oppbevaring. Lukt og smak på produktet i stedet for å kaste det, det verste som kan skje er at du for eksempel får i deg litt sur melk, noe som ikke er farlig. Et annet eksempel er ruccola, denne kan fint spises etter best før datoen selv når pakken har vært åpen noen dager og den har begynt å se litt slapp ut.

Det var best før. Siste forbruksdag er noe helt annet, dette begrepet omhandler ekstra sensitive mat som kjøttdeig, rå kylling, rå fisk, flytende egg og krembakster.

Disse produktene skal ikke brukes etter siste forbruksdag, ettersom at bakterier som kan være farlig å spise lett vokser frem på dem. Ikke kjøp masse varer som har siste forbruksdato stempel på seg, med mindre du vet at det plir spist før "fristen". Det går også å fryse matvarer som nærmer seg siste forbruksdag, da stopper du bakterieveksten og maten kan nytes lenge etter at den har gått ut. Husk å bruk maten rett etter tining.

Om du vet forskjellen mellom best før dato og siste forbruksdag kan du bidra til å minske matsvinn.

Det finnes noen enkle grep du kan gjøre for å unngå matsvinn. Storhandel av mat som kan lagres lenge, som pasta og hermetikk mat er ikke farlig, men ferskvarer bør du handle ofte og i mindre mengder. Mat som er i ferd med å passere siste forbruksdato kan tilberedes, kjøles ned, så fryses.

Tips til å minske matsvinn:

  • Planlegg handleturene, spesielt når du handler varer med siste forbruksdag
  • Ikke gå slavisk etter best før dato, smak og lukt om maten er bra før du kaster den
  • Ikke spis mat etter siste forbruksdag
  • Tilberede, kjøl ned, så frys mat som holder på å gå ut
  • Senk temperaturen i kjøleskapet til under 4°C

Velg land