En brannsikker jul

I adventstiden pynter de fleste sine hjem med lys for å lyse opp i vintermørket. Det er en hyggelig tid, men dessverre øker brannrisikoen også. Dette er naturligvis et resultat av at vi i julen tenner lys i langt større utstrekning, men også fordi mye julepynt består av lettantennelig materiale. Til og med juletreet kan være en stor brannrisiko.

Brannrelaterte ulykker forekommer oftere i jul- og nyttårshelgene. En av de vanligste årsakene er at man glemmer å slukke lysene.

- Julen er fylt med tradisjoner og fellesskap, og at en brannulykke kan inntreffe er ofte det siste man tenker på.Dessverre oppstår ofte branner som enkelt kunne vært unngått med små midler. Om man bruker litt tid til å tenke gjennom brannrisikoene nå kan man kople av og nyte julehøytiden senere, sier Paul Ivar Myrstad, fagansvarlig for Anticimex' brannverntjenester.

Brannsikkerhet handler om å passe på at det ikke begynner å brenne gjennom å gjennomføre ulike forebyggende tiltak.

Her er ti håndfaste råd for en brannsikker jul.

1. Levende lys

Levende lys forårsaker mange branner, og en eventuell brann går ekstremt fort! Forlat aldri rom med levende lys, og vær oppmerksom på hvor du plasserer lysene så ingenting nærliggende kan ta fyr. Ikke bruk lysestaker av brennbart materiale, og ei heller mose eller plast som dekorasjon i lysestaken. Unngå også å plassere for mange lys tett, og vær observant på barn og husdyr. Ett barn kan lett ta tak i en duk og slik trekke ned lys som står på den. Lysestaker i vindu kan lett dyttes ned av for eksempel katter.

2. Elektriske lysestaker

Mange slår av sine elektriske lysestaker ved å skru på en av lyspærene, men dette kan gi dårlig kontakt med brann som følge. Slukk lysestaken med strømbryteren eller dra ut kontakten. Pass på at det sitter samme type lyspærer i lysestaken og at alle pærer lyser like sterkt.

3. Adventsstjerne

Bruk en lavenergipære til din adventsstjerne. Dels fordi de er mer miljøvennlige og dels fordi de ikke blir like varme som en gløde- eller halogenpære. Det er tryggere med stjerner i metall og tre enn papir. Papir er langt mer lettantennelig, og konstruksjonen på papirstjernene gjør at det er lett å gjøre feil. Pass på at pæren ikke ligger inntil materialet i adventsstjernen, og sørg for at kroken som adventsstjernen henger i er ordentlig festet.

4. Lysslynger

Det blir stadig vanligere å dekorere med lysslynger både inne og ute. Om du legger en lysslynge som dekorasjon i en glassvase må du kontrollere lysslyngens instruksjonsmanual om den tåler dette og ikke blir overopphetet, da innestengte lyskilder blir veldig varme. Bruk kun lysslynger utendørs som er godkjent for utendørsbruk.

5. Julepynt

Pass på at all julepynt (dekorasjoner, girlandere og annet pynt) plasseres på trygg avstand fra levende lys eller varme spotlights. Husk også at pynt kan ramle ned eller vaie frem og tilbake.

6. Juletre

Nå hugges juletrærne stadig tidligere enn før, og dette innebærer at de tidlig blir tørre. En tørr gran brenner ned på noen få minutter! Bruk derfor aldri levende lys på eller i nærheten av juletreet. Sett ikke juletreet så det blokkerer din vei ut fra huset. Sjekk at de elektriske juletrelysene ikke blir for varme eller har dårlig kontakt.

7. Brannvarslere

Gjør det til en vane å bytte batterier i dine røykvarslere (du skal ha minst en varsler i hver etasje) 1.desember, som er røykvarslerens dag. Gjør en funskjonstest ved å trykke på testknappen. Virker den ikke ved bytte av batteri er den defekt og må byttes snarest. Varslere kan miste funksjon når de er eldre enn ti år, og har du en gammel varsler anbefaler vi at du bytter den ut. Er røykvarsleren støvete bør du forsiktig støvsuge den, bruk et børstemunnstykke.

8. Brannslokkere og branntepper

Har man ikke brannslange i huset er det krav at man skal vi ha et 6-kilos pulverslokker med minimumskvalitet 21A i hver etasje. Undersøk regelmessig om slokkeren har trykk (trykkmåleren skal stå på grønt). Sjekk også at pulveret ikke har pakket seg sammen i bunnen gjennom å vende slokkeren opp/ned (OBS! Sikre at splinten/sikringen sitter i og hold i apparatet og ikke i håndtaket) og sett øret inntil og lytt. Du bør høre at pulveret flytter seg nedover. Ikke rist på slokkeren, men bare hold den opp/ned i noen sekunder. Kontroller også at slangen er hel.
Plasser helst slokkeren i gangen eller i nærheten av soverom. Det er også lurt å ha et brannteppe som du plasserer på et tilgjengelig sted, eksempelvis på kjøkkenet.

9. Rømningsveier

Om du bor i hus - legg en plan for hva du og din familie skal gjøre om det begynner å brenne. Lag en plan for rømingsveier og en møteplass et stykke unna huset. Sørg for at du har en alternativ rømingsvei fra overetasjen om du har to etasjer eller mer, enten i form av brannstige, branntau eller tilsvarende.

10. Prat med barna om rømingsplaner

Det hender at barn leker med ild, og om det begynner å brenne tør de ofte ikke si noe men løper heller og gjemmer seg. Prat med barna om hva de skal gjøre dersom dette hender, og gjør de delaktige i rømningsplaner. Mange ganger vet der mer om dette enn man tror, da de har hatt lignende øvelser i barnehage eller skole.

Om det skulle begynne å brenne:

  1. Redde og varsle de som befinner seg i fare, uten å ta unødig risiko.
  2. Forsøke å slokke om det er en mindre brann. Bruk brannslokkeren ved å dra ut splinten/sikringen, sikt mot brannens kjerne og trykk ned håndtaket.
  3. Om du ikke kan slokke - steng døren til rommet og ring 110.
  4. Kom deg ut av rommet/leiligheten/huset, kryp langs gulvet om rommet er røykfylt.
  5. Gå ikke ut i et røykfylt trapperom ettersom røyken er farlig å innånde. Hold ytterdøren stengt, og tett om nødvendig igjen med eksempelvis våte håndklær og vent på brannvesenet.

Velg land