Helt plutselig har du edderkopper inne, hva gjør du da?

På denne tiden av året er det mange som reagerer på at man plutselig får edderkopper innendørs. Men faktumet er at de hele tiden befinner seg i hjemmet vårt, men de begynner å vise seg bedre på denne årstiden da de er på jakt etter en partner. Frykt ikke, det er ting du kan gjøre for å redusere forekomsten av edderkoppene.

Edderkoppen er et nyttig rovdyr, de fleste artene lever utendørs, men noen arter kan også leve innendørs. De lever av små insekter og andre krypdyr, dessuten er de selv også mat for mange andre dyr som fugler og frosker. Derfor skal du ikke drepe edderkoppen forgjeves. Men det er mulig å unngå å få dem inn.

  • Det er ganske vanskelig å forebygge og fjerne edderkopper helt, men det er noen ting du kan gjøre for å redusere bestanden innendørs. Tatt hull og sprekker i vinduer og dører for å gjøre det vanskelig for edderkopper og andre innsekter å trenge seg inn. Man kan ofte finne dem i sprekker, bak lister og andre trange steder, så der kan det være lurt å gå frem med støvsuger, sier Thomas Persson Vinnersten som er biolog ved Anticimex i Sverige.

De fleste edderkopper er enslige, noe som betyr at de i stor grad lever alene. Avhengig av type kan en edderkopp legg noen få og opp til over tusen egg hvert år. Rengjøring er kanskje ikke det morsomste, men det er den mest effektive måten å redusere bestanden på.

Edderkopper utendørs

Utendørs er det enda vanskeligere å kvitte seg med edderkoppen, men har du mange på en plass, så kan det tyde på at mat er lett tilgjengelig for dem der. Du har mulighet til å gjøre noen enkle grep for å gjøre uteområdet mindre attraktivt for edderkoppene.

  • Fjern høy vegetasjon langs vegger. Edderkopper gjemmer seg i der og under steiner, planker, potter og andre tilsvarende gjenstander. Skru av fasadebelysningen på våren og høsten, da insekter som oftest tiltrekker seg dette, som igjen tiltrekker seg edderkopper, sier Thomas Persson Vinnersten.

Thomas sine fem beste tips til hvordan unngå problemer med edderkopper:

  • Tett hull og sprekker i vinduer og langs dører, slik at de ikke kommer inn
  • Fjern høy vegetasjon og gurs ved siden av hus og vegger
  • Slukk fasadebelysning på våren og høsten
  • Rydd langs trange steder
  • Hold rent både inne og ute

Velg land