Dette bør du ikke ha i kjelleren

Ting du har i kjelleren kan være en bidragende årsak til muggsopp, fuktskader og dårlig inneklima i huset ditt.

Hus bygget på 1960- og 1970-tallet hadde som regel bare en kald råkjeller. Mange av dem har forblitt uinnredet i norske hjem. Du kan bruke en råkjeller som lagerplass, men det er viktig å passe på luftfuktigheten.

– Hvis luftfuktigheten i kjelleren er over 55 prosent, kan hageredskaper og annet verktøy i metall ruste. Med luftfuktighet på over 70 prosent vil det vokse muggsopp på alt fra klær, skinn, papp, papir og andre organiske materialer, sier Roger Zachariassen i Anticimex. Han er Produktsjef for selskapets arbeid med forebygging av feil og mangler i boliger.

Fuktig ved kan gi ekte hussopp

Ting du lagrer i kjelleren påvirker graden av fuktighet. Om høsten fyller mange kjelleren med ved til vinteren. Men ved som skal lagres i kjelleren må være helt tørr før den bæres inn, helst under 16 prosent fuktkvote.

– Én kubikkmeter ved kan avgi så mye som 200 liter vann under tørking. Fuktig fyringsved som blir lagret i kjelleren kan bli muggen og gi vekst av ekte hussopp, dersom den blir liggende for lenge, sier Zachariassen.

Muggsopp i filleryer og gulvbelegg

Mange har filleryer på kjellergulvet for å få et lunere preg i kjelleren. Det ser kanskje hyggelig ut, men dette bør du unngå hvis du har en fuktig kjeller. Filleryer er nemlig gode vekstmaterialer for muggsopp. Zachariassen har opplevd at filleryer i kjelleren har vist seg å være hele årsaken til dårlig inneklima i resten av huset. Først da filleryen med muggsopp ble kastet, forsvant problemet i etasjene over.

Gulvbelegg i organisk materiale har samme risiko for muggvekst ved tilgang på fukt. Det gjelder spesielt vinyljute, et gulvbelegg med ''hår'' på undersiden. Vinyljutebelegg var veldig vanlig å bruke på 1960- og 1970-tallet, og noe utover 1980-tallet.

Velg land