Desinfiserer barnehage for å redusere smitterisiko

Norge begynner å åpne igjen, og først ut var barnehager og skoler. Profesjonell rengjøring av berøringspunkter og desinfisering med tåkesprøyting kan bidra til et tryggere innemiljø.

I Norge har smittetallene knyttet til coronaviruset vært høyest i Oslo-området. Sinsen Kirkes Barnehage er blant dem som har åpnet igjen, og for å hindre smittespredning, valgte ledelsen i barnehagen å samarbeide med oss i Anticimex.

– For oss var det viktig at lokalene var helt smittefrie da vi gjenåpnet. Selv om vi har holdt stengt, har personalet vært her i mellomtiden og jobbet litt. Derfor ønsket vi full desinfisering, slik at både barn og voksne kunne komme til en trygg barnehage. Det har beroliget både de ansatte og barnas foreldrene, sier Lotta Ehrensvärd, bestyrer i Sinsen Kirkes Barnehage.

REN START: Bestyrer Lotta Ehrensvärd viser frem de desinfiserte lokalene i barnehagen.

Tåkesprøyting mot dråpesmitte

Coronaviruset spres gjennom dråpe- og kontaktsmitte. Derfor valgte barnehagen tidlig å kontakte oss for å få utført en trygg og effektiv rengjøring av berøringspunkter, samt desinfisering av lokalene.

For å desinfisere et lokale, bruker vi tåkesprøyting. Et desinfiseringsmiddel sprøytes ut i form av fine partikler som dekker alle overflater i rommet. På denne måten kommer man også til på steder som ville være vanskelige å desinfisere med vanlig rengjøring.

– Vi jobber i team og går sammen inn i rommet som skal behandles. Alle har selvsagt på seg verneutstyr, og vi har med oss sertifiserte og kalibrerte verktøy, sier serviceleder Lars Petter Bjørnbak i Anticimex. Han fortsetter:

– Vi sprayer hele rommet godt, før vi går ut og lar middelet virke. Desinfisering er svært tids- og kostnadseffektivt, og lokalet kan tas i bruk kort tid etter desinfiseringen, sier Bjørnbak.

Han påpeker at desinfeksjon fra Anticimex gjennomføres som et avsluttende tiltak i en rengjøringsprosess, altså etter at rengjøring er utført.

VIKTIGE BERØRINGSPUNKTER: Lars Petter Bjørnbak i Anticimex vasker alle berøringspunkter.


Rengjør alle berøringspunkter

Ny forskning har vist at dersom en coronasmittet person har oppholdt seg i et lokale, kan viruset påvises i opptil tre døgn.

– Vi har vært veldig spente på å åpne igjen, og det er klart dette er en utfordrende situasjon. Hverdagen blir jo litt annerledes, vi har kortere åpningstid – slik at vi får vasket ned alt svært nøye, sier bestyreren i Sinsen Kirkes Barnehage.

– Heldigvis er vi en liten barnehage, og våre ansatte er svært fleksible, positive og viser en vanvittig stå-på-vilje! Det er også hyggelig at foreldrene til barna heier oss gjennom dette, sier hun.


Anticimex’ næringsmiddelkonsulenter har dybdekunnskap om kryssforurensning og smitte.

– Å kunne bistå med smittereduserende tiltak synes vi er flott. Nå som barnehager, skoler, frisørsalonger og andre virksomheter der hygiene er essensielt, åpnes igjen, er det givende å være med på å sikre disse viktige områdene, sier Roger Kvitle i Anticimex.

VURDERER SITUASJONEN: Jørgen Lilleåsen og Lars Petter Bjørnbak gjør seg klare før de går inn i Sinsen Kirkes Barnehage for å rengjøre og desinfisere.


Rengjøring essensielt i viruskrigen

Både Bjørnbak og Kvitle i Anticimex har lang erfaring i å forhindre spredning av bakterie- og virussmitte, men medgir at den pågående situasjonen med corinaviruset er ekstraordinær og krevende. I disse dager jobbes det på spreng med å sikre virus- og bakteriefrie omgivelser i private hjem, kontorer, sykehus, skoler, barnehager, hotell, kjøpesentre, lagre, omsorgssentre og andre offentlige lokaler.

– Vi jobber selvsagt med akutte tilfeller, men forebyggende innsats er best på sikt. Å vaske og desinfisere lokaler, være nøye, bruke riktige midler og inneha nok kompetanse, er utvilsomt med på å minimere smitterisikoen, sier Bjørnbak.

Lotta Ehrensvärd i Sinsen Kirkes Barnehage er svært godt fornøyd med jobben vi har gjort.

– Vår kontaktperson hos Anticimex var helt strålende. Maken til service har jeg knapt vært borti. Det samme gjelder de som kom hit for å vaske og desinfisere. Alt gikk også raskt, noe som betyr at vi ikke trenger å holde stengt i lang tid dersom vi oppdager smitte i barnehagen. Det betyr mye for oss, sier Ehrensvärd.

Dersom det blir bekreftet coronasmitte på en arbeidsplass, er det viktig å handle raskt, slik at virksomheten kommer tilbake til normal drift så fort som mulig. Anticimex har kort utrykningstid og kan effektivt utføre arbeidet som trengs for å hindre smitte.

Du kan lese mer om desinfisering av lokaler her...

Velg land