Airbnb utleiere utsetter seg for veggedyr

Stadig flere nordmenn som leier ut boligen til feriegjester får veggedyr som takk for besøket. Slik kan du avsløre om du har fått skadedyrene i hus.

Tusenvis av nordmenn leier ut husrom via Airbnb, Finn og andre lignende tjenester. Delingsøkonomien gir folk flest muligheten til å tjene noen slanter, men man risikerer også å få ubudne gjester som ikke vil dra igjen.

– Vi blir stadig oftere kontaktet av privatpersoner som har mistanke om veggedyr etter å ha leid ut boligen sin, sier Erik Thomas Gjølme, Produktsjef Skadedyr i Anticimex.

Norge har hatt en økning på 600 prosent i veggedyrtilfeller siden 2007. I løpet av 2016 passerte antallet årlige registrerte bekjempelser 3000, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Problemet er stadig økende.

– Veggedyr sprer seg ved at de følger med bagasje når folk reiser. Overnattingssteder, hvor nye gjester stadig flytter ut og inn, er spesielt utsatt, og private utleieboliger er intet unntak, sier Gjølme.

De fleste hoteller og profesjonelle utleiere er vel kjent med veggedyr og har gjerne gode rutiner for å håndtere dette. Det har ofte ikke de private.

– Folk vet ikke hva de skal se etter, og derfor kan det gå lang tid før småkrypene oppdages. Har de først etablert seg i et rom, kan det være en risiko for at de sprer seg til andre rom om ikke tiltak iverksettes i tide, sier Gjølme.

Små blodsugere


De små og flate veggedyrene gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid, som regel i nærheten av der man sover. Om natta kommer de fram og suger blod.

– Det eneste veggedyr spiser er blod fra oss mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden, sier forsker Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet.

Etter måltidet kravler de raskt tilbake til gjemmestedet hvor fordøyelse, hudskifte og egglegging foregår. Her avlegger det også de karakteristiske brunsvarte ekskrementene.

– Bittene kan være svært irriterende, og hvis man klør mye på bittstedene, kan det føre til sekundære infeksjoner, sier Rukke.

På fremmarsj

Økt reisevirksomhet og motstandsdyktighet mot insektmidler er hovedårsakene til at veggedyr nå er på sterk fremmarsj i hele verden.

– Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se at det er et enda større problem enn her. Også USA og Øst-Europa peker seg ut, sier Gjølme.

Det viktigste er å foreta jevnlige inspeksjoner hvor man ser etter tegn til aktivitet av veggedyr. Det finnes også feller som kan plasseres ut for å oppdage dem. Dersom du finner spor etter blodsugerne, bør saken håndteres av profesjonelle skadedyrbekjempere. Å fjerne veggedyr kan koste fra 25 000 kroner og oppover.

– Veggedyr er noe alle kan være uheldig å oppleve, og det har ingen ting med hygiene å gjøre. Oppdager man veggedyr tidlig og får iverksatt tiltak raskt, løser disse sakene seg ofte veldig greit, sier Erik Thomas Gjølme i Anticimex.

5 tips for å oppdage veggedyr

  • Se etter avføringsflekker fra veggedyrene. Disse sitter på utsiden av veggedyrenes gjemmesteder. Typiske gjemmesteder er små sprekker i treverk, metall, plast o.l., og i sømmer, skjøter o.l. i tøy. Let også etter levende veggedyr.
  • Ta madrassen ut av senga. Sjekk alle sømmer, knapper og glidelåser på madrassen. Sjekk der stoffet er stiftet til treverk.
  • Sjekk sprekker og skjøter i senga. Sjekk hodegjerde, sengebunn og bein.
  • Sjekk nattbord, møbler, bak bilder, bokhyller og andre gjenstander.
  • Sjekk kofferter, bager, soveposer, reise senger, barnevogner og annet som er brukt ved overnatting og reiser.

Les mer om veggedyr her...

Velg land