Klesmøll og pelsmøll

Den voksne møllen gjør ingen skade, men larvene til klesmøll og pelsmøll angriper tekstiler. Hunnmøllen er lyssky og gjemmer seg derfor på mørke plasser som i klesskap.

Klesmøll og pelsmøll er gule eller grå små møll. Størrelsen er 12-14 mm mellom vingespennet. Klesmøll har okergul forvinge og lysegul bakvinge. Pelsmøll har grå eller gule forvinger med 2 mørke punkter. Bakvingene er askegrå.

Både klesmøllens og pelsmøllens larver lever i et sigarettformet rør de lager med spinntråder og avgnagde biter fra underlaget. Klesmøllen forlater røret når de spiser, mens pelsmøllen bærer med seg sitt rør. Larvene blir ca 10 mm.

Vanlige problemer

Klesmøll kan gjøre skade på ting som er laget av materiale fra dyreriket og planteriket. Pelsmøll angriper kun materiale laget av materiale fra dyreriket. Syntetisk materiale angripes kun hvis de er bundet sammen med materiale fra dyreriket, eller hvis materialet er tilgriset med organisk materiale. Larvene lever i kolonier hvor de lager store uregelmessige hull i materialene de angriper. I og rundt hullene vil du finne spinntråder og rør som larvene bor i.

Disse dyrene kan komme fra mange steder. De trives godt i fuglereir, døde smådyr som mus, eller plasser hvor det er mye døde insekter som for eksempel i gamle vepsebol.

Tips og råd

Her er noen tips og råd for å minske risikoen for å få klesmøll og pelsmøll:

  • Fjern organisk materiale, rengjør
  • Lagre kun rene klær som du putter i tett emballasje
  • Kontroller lagrede tekstiler regelmessig
  • Tekstiler som er angrepet kan behandles ved å vaske dem på 60 grader C, stryke tøyet eller kjøre det i tørketrommel
  • Tøm rom med klær som garderober, skap og hyller
  • Støvsug rom hvor det er funnet møll og larver. Vær spesielt nøye langs lister, kriker og kroker samt sprekker. Frys støvsugerposen etterpå og deretter kast den.
  • Tekstilene skal vaskes på 60 grader C eller fryses (-18 grader C)
  • Møbler kan skyves ca 0,5 m fra veggen i de rom som skal behandles

Velg land