Hva skjer med insekter om vinteren

Blogg artikkel

Mange insekter har utviklet spesielle mekanismer for å overleve den kalde vinteren. Insektene har hatt mange år på å tilpasse seg vinteren, og noen klarer fint å overleve helt ned til -30 ° C.

På vinteren kryper insekter inn små hulerom og andre miljøer som fortrinsvist er frostfrie. De har også noen fysiologiske funksjoner som gjør at cellene deres ikke fryser. Temperaturen ute må synke gradvis, hvis ikke vil de dø.

Norske insekter har ulike strategier for å overleve vinteren

De fleste veps dør når vinteren kommer, det er bare dronningen som overvintrer. De bor som regel et frostfritt sted under vinteren, der de legger egg slik at et nytt samfunn kan bygges opp. Maur lever i flere år, og bor langt under bakken om vinteren. Vanlige sommerfugler bor ofte i taket av jordkjellere, det er derfor vi ofte ser dem tidlig på våren.

Vi har hatt mange milde vintre i det siste, og dette liker ikke insektene.

Mild vinter gjør at insekter kan bli aktive tidligere, og om det plutselig blir plussgrader midt på vinteren kan veps, fluer, biller etc. våkne av varmen. Dette er uheldig da det er lite tilgang på mat, samt at det like fort kan bli kaldt igjen, noe som kan medføre at insektene dør.

Når vi tar med juletre og julekrans inn om vinteren vil dette trolig drepe insektene som lever på dem, da det blir varmt og tørt for fort til at de klarer å vende seg til temperaturforskjellen.

Har du problemer med insekter i hjemmet?
Test vår skadedyr identifiserer for å se om du kan finne ut hvilket kryp du har fått besøk av.

Velg land