Bie

Bier er på den ene siden populære fordi de pollinerer frukttrær og planter, og gir oss produkter som honning og bivoks. Men vi omtaler de like fullt som skadedyr , fordi de i store flokker vekker frykt gir oss bistikk, samtidig som de trenger inn i husvegger og tak og oppleves som plagsomme. Bier kan være plagsomme i store svermer, og du kan få problemer om de lager bol i tak og husvegger. Ta kontakt med Anticimex om du har problemer med bier.

To typer bier

Bier er en overfamilie i ordenen Årevinger (Hymenoptera). Totalt finnes det 20.000 arter, i Norge knapt 300 arter.

Bier deles opp i to grupper – sosiale bier som bygger sosiale samfunn (bikube) og solitære bier som ikke lager sosiale samfunn. I gruppen sosiale bier finner vi blant annet vanlig honningbier.

Vanlige problemer

Vanlige problemer med solitære bier

For flere biearter utgjør våre hus et perfekt bosted. Boet bygges gjerne i sprukket panel eller hullete murvegger osv. Andre arter foretrekker å bygge boet på planter eller i huller i marken. Normalt gjør disse ingen skade på boliger siden de benytter seg av hulrom som allerede er tilgjengelig. Utbedring av slike hulrom før sesongen starter vil forbygge mot solitære bier.

Vanlige problemer med honningbier

Honningbier er ikke aggressive og angriper bare når de blir provosert, men de er likevel ansvarlige for mange insektstikk. De er defensive og angriper kun når noen truer livet eller boet deres. Den normale reaksjonen på bistikk er smerte i noen minutter etterfulgt av hevelse ved stikket. Smerte, kløe og varme fornemmelser kan sitte i noen timer.

Tips og råd

Om du blir stukket, fjern brodden og ikke klø eller gni på stikket. Det kan føre til at giften sprer seg eller at du kan få sekundære infeksjoner. Rengjør med såpe og vann, og bruk et desinfiserende middel. Kaldt kompress kan minske hevelsen og smerten. Om reaksjonen er sterkere enn en liten hevelse, ta umiddelbart kontakt med lege da stikk kan fremkalle kraftige allergiske reaksjoner.

Slik holder du biene unna

Sørg for at biene ikke har tilgang på sukker, mat og vann. Blomster bør ikke plasseres nær innganger, uteplasser og andre steder mennesker oppholder seg mye. Plener bør holdes fri for hvitkløver og blomstrende ugress.

Hjelp mot biebol

Bruk profesjonell hjelp for å fjerne bol om plagene blir for stor. Enkelte bier som stammer fra en ukjent plass kan vi dessverre ikke gjøre noe med.

Velg land