Har du sett vepsetrikset?

På denne superenkle måten lures vepsene bort.

Veps
Foto: Oluf Jørgensen

NETTAVISEN: Danske Oluf Jørgensen delte tips mot veps. Innlegget har nå virkelig skutt fart på Facebook, med mer enn 14 000 delinger på facebook.

Årsaken er at Jørgensen videreformidler et nyttig tips for alle som er plaget av veps. Trikset er å henge opp en brun papirpose om du er plaget av mye veps. Poenget med posen er altså at den skal henges på en plass veps gjerne kunne funnet på å lage vepsebol i håp om at vepsen forveksler det med et annet vepsebol og dermed flyr videre.

– Du tror kanskje ikke at det fungerer, men det gjør det, skriver Jørgensen på Facebook.

Han skriver videre at de var plaget med mye veps på terrassen, men etter at de så et tips som anbefalte å henge opp en brun papirpose, endret alt seg.

– Det hjelper. Det har ikke vært en eneste veps her mens vi spiste frokost. Vepsen tror det er et annet vepsebol og flyr videre, forklarer han.

Ekstremvarmen kan gi vepse-boom

Tipset kan trolig bli nyttig for svært mange denne sensommeren og høsten. Det er nemlig ventet at vepsebestanden får en eksplosiv vekst i august.

– Det kan bli veldig mye veps utover i august, i hvert fall i Sør- og Midt-Norge. Når det er så varmt, gir det veldig gode forhold for bolene, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

Vepsen er en insektsfamilie med særlig store bestander i partallsår.

De lever i stor grad av mindre insekter. Små regnmengder har ført til at flere av disse byttedyrene sliter – særlig i kystområder sørvest i landet.

– Vi er usikre på hvordan det kommer til å slå ut, sier Ødegaard, som likevel mener at forholdene ligger til rette for et veldig godt år for de solelskende insektene.

Aktive i varmen

Varmen gjør at larvene utvikler seg raskere, samtidig som arbeiderne virkelig settes i sving.

– I regnvær holder de seg mye mer inne i bolene sine. I varmen er de aktive, sier forskeren.

I naturen har vepsen en viktig rolle. Insektsfamilien bidrar til å holde bestander av fluer og mygg nede, samtidig som de gule og svarte insektene også fungerer som pollinatorer.

Samtidig er stikkene smertefulle og i ytterste konsekvens livsfarlige for allergikere.

– Folk er veldig bekymret for vepsestikk. Mitt råd er at man bør forholde seg rolige overfor vepsen, og at man bør unngå å drikke øl og brus fra bokser ute. Vepsene kan krype nedi aluminiumsboksene, og stikk i halsen er farlig, sier Ødegaard.

– Vær tidlig ute

Ogs skadesjef og biolog Stein Norstein i Anticimex har inntrykk av at det kan bli mye veps i år. Han råder folk til være tidlig ute dersom de ønsker å fjerne vepsebol.

– Alle bol starter fra bunnen av, og det gjelder å være tidlig ute. I august er bolene ofte store, og hvis du roter med dem, får du fort flere hundre veps etter deg, sier Norstein.

Bolene bygges ofte i vegger på hus, uthus og andre steder nær mennesker.

– Det er mange måter å fjerne et bol på. Man kan ta en stein og knuse det, eller putte en pose rundt det og rive det løs. Det er også mulig å sette en støvsuger ved inngangen, men da bør man vite hva man skal gjøre med posen i etterkant, sier Norstein.

(©NTB/ Nettavisen)

Ønsker du hjelp fra Anticimex?

Klikk her om du ønsker at vi skal hjelpe deg med å bli kvitt vepsebol

Foto (papirpose): Oluf Jørgensen

Velg land